BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Fasaden är täckt av fyra ton glaspärlor. De blir prismor och reflekterar ljus så att fasaden lever även när det är mörkt ute, berättar Anders Fasth.
Han och hans fru Birgitta driver galleriet tillsammans. De har haft ett annat galleri på gården i Örsta i snart 25 år. Det kallas numera för Lilla galleriet.
– Där har vi en samlingsutställning med runt 25 konstnärer, berättar Anders Fasth.
Valde att satsa
Det är alltså sex år sedan deras nya galleri öppnade.
– Jag och Birgitta hade privilegiet att kunna välja vad vi ville göra. Trappa ned, sluta eller satsa. Vi valde att satsa, säger Anders Fasth.
Paret funderade på vilka funktioner deras nya galleri skulle ha och hur det skulle byggas.
– Vi hade en lista med 20 punkter som att det skulle finnas ett kök, en öppen brasa, ha fyra rum och vara cirka 350 kvadratmeter stort. Och byggas i lättbetong. Dels för närheten till Yxhult som tillverkade lättbetong förut, dels för att vi redan har flera trähus som kräver underhåll.
Fasths utlyste en arkitekttävling. Valet stod mellan tre bidrag, vann gjorde den internationellt kända arkitektbyrån Claesson Koivisto Rune.
– Juryn, alltså jag och Birgitta, föll direkt för deras förslag när vi lyfte på taket till deras modell och såg planlösningen.
För även om galleriet har fyra rum så är planlösningen öppen. Arkitekterna har även snedställt några innerväggar för att öppna upp mot de stora fönsterpartierna som täcker fasaden.
– Om väggarna hade varit raka hade de delvis skymt ljusinsläppen, förklarar Anders Fasth.
Galleriet är en konkav byggnad som står på en liten kulle.
– Det tog 100 lastbilsflak med grus och jord för att bygga kullen.
Galleri Örsta har fem eller sex utställningar per år. Ibland i samarbete med Länsmuseet i Örebro, som i våras när de visade målningar av Karin Broos.
– Det ger oss möjligheten att visa ett stort konstnärskap och ökar intresset för utställningarna. När vi visade Karin Broos gick det till och med direktbussar mellan Länsmuseet och Örsta vissa dagar.
Konst lockar turister
Det är även nära från Örsta till Kvarntorpshögen där utställningen Konst på hög öppnade för snart 20 år sedan.
– Det var jag och Olle Medin som grundade Konst på hög. Då var Kvarntorpshögen en bakgård, i dag lockar Konst på hög runt 300 000 besökare varje år, säger Anders Fasth.
Som tycker det är kul att Kvarntorpshögen numera även har blivit ett motionsområde.
– Det är alltid folk där som tränar i trappan upp till högen. Det har blivit ett rekreationsområde för kropp och själ.
Åt andra hållet ligger Kumla sjöpark. Tillsammans har Kvarntorpshögen, Galleri Örsta och sjöparken blivit en konstrunda som lockar folk från hela Sverige.
– Det kommer många turistbussar varje säsong.
Kulturpriser
Anders och Birgitta Fasth fick nyligen Region Örebro läns kulturpris. I juryns motivering står att "galleri Örsta är en av de mest intressanta konstnärliga mötesplatserna i Sverige". De har även fått Nerikes allehandas kulturpris.
– Det är roligt att vårt arbete uppmärksammas, säger Anders Fasth.
När ETC Örebro besöker galleriet är det tomt, men Anders Fasth arbetar för fullt med förberedelserna inför Marcus Eeks utställning. Bland annat måste galleriets väggar fixas efter den förra utställningen. Och det har blivit bråttom, under besöket får Anders Fasth ett samtal.
– Marianne Bernadotte ska snart besöka landshövding Maria Larsson. Och hon vill se Konst på hög och galleri Örsta, så vi måste hänga Marcus Eeks utställning tidigare än planerat så vi har något att visa när de kommer.