Under torsdagens pressträff lämnade Folkhälsomyndigheten sitt remissvar till regeringen om hur man ser på förslaget om att utöka antalet besökare från maximalt 50 till 500 vid olika typer av evenemang och sammankomster. Myndigheten godkänner förslaget under villkoren att det ska vara minst en meter mellan samtliga besökare samt att det ska finnas numrerade sittplatser.
Polisen gör däremot tummen ner. I sitt remissvar skriver Polisen att det inte finns tillräckligt med resurser för att man ska kunna se till att reglerna efterföljs. Det påpekas också att det är problematiskt att ändra reglerna för vissa tillställningar, men inte för andra, att det skapar ”snårigheter” i regelverket.
”Kan inte sluta le”
Men de som berörs inom kulturbranschen är betydligt mer nöjda. När Dagens ETC under torsdagen når Ingmari Pagenkemper, vd för Cirkus i Stockholm, har hon nyss nåtts av Folkhälsomyndighetens besked.
– Jag är så glad att jag inte kan sluta le. Det här är verkligen goda nyheter, säger hon.
Att se till att regeln om en meters avstånd hålls mellan varje besökare bedömer Ingmari Pagenkemper inte vara något större problem.
– Nej, en meter är inte särskilt mycket. Sen är det ju lite skönt också att få breda ut sig i bänkraderna och hålla avstånd till gubben eller kärringen bredvid, inte sant? Saken är faktiskt den dessutom att vi nyligen har tagit fram nya direktiv för hur vi ska kunna slussa in publiken i salongen genom flera olika entréer, för att trängseln inte ska bli så stor.
”Ekonomisk käftsmäll ändå”
Ekonomiskt kommer det dock bli kämpigt för Cirkus, även med det nya regelverket, poängterar hon.
– I och med att vi inte sätter upp några egna produktioner, utan främst lever på försäljningen av mat och dryck, åker vi ju på en ekonomisk käftsmäll ändå. Men i jämförelse med det hundraprocentiga inkomstbortfall vi haft sedan i början av april får vi se det som att en liten dagskassa är bättre än ingen alls.
Tidigast i mitten av oktober tror Ingmari Pagenkemper att Cirkus ska kunna slå upp portarna för ett nytt evenemang.
– Vi drabbas nu av det mycket angenäma problemet att vi måste återanställa vår personal. Att få lokalerna klara klarar vi nog av på några dagar, men sedan ska det sälja biljetter också. Det tar lite tid.
Inte fullt så lyrisk
Någon som inte är fullt så lyrisk över det nya beskedet från Folkhälsomyndigheten är Annelie Telford, vd för Debaser Strand i Stockholm.
– Det här gör ingen större skillnad för oss och andra mindre arrangörer som i vanliga fall har en stående publik. Skulle vi trycka in stolar och bord på golvet framför scen i enlighet med alla restaurangrestriktioner skulle vi kanske få rum med lite drygt 120 personer, istället för våra 750 stående. Det skulle inte bära sig ekonomiskt. Med det sagt tycker jag ändå att det är otroligt positivt att andra nu ser ut att få komma igång igen, säger hon.