BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Förra årets klimatfestival, som var den första i sitt slag, kom till som ett projekt som drevs av två trainees inom Naturskyddsföreningen. Att det blev just en festival var för att lyfta fram klimatfrågan som något som angår alla och för att visa hur klimat och kultur kan kopplas samman.
– Förra årets festival blev lyckad. Den hade 1 500 besökare och fick två priser. Vi lyckades bland annat få till Sveriges näst största klädbyte, säger Birk Andersson, som var en av initiativtagarna.
Årets festival har vuxit i alla riktningar. Antalet arrangörer har gått från två till fem. Förra årets två dagar blir i år en hel vecka. Festivalen kliver dessutom ur förra årets lokal Moriskan, och kommer nu att pågå på en rad platser runt om i Malmö.
– Vi vill nå ut till en större målgrupp och satsar därför på att finnas på olika platser, säger Sofia Akhlaghi.
Folkets park är även i år en av arenorna, där festivalen kommer att synas i parkens alla delar under lördagen den 21 maj, med mat och aktiviteter för både stora och små. Andra platser för olika programpunkter är Moderna museet, Panora, Green roof institute och Kalkbrottet.
Från höger till vänster
Innehållsmässigt svänger festivalen från föreläsningar, politik och debatt till kultur och underhållning. De inbjudna politikerna representerar ett brett fält, från höger till vänster.
– Ämnen som kommer att diskuteras är allt som rör klimatet, som ekomat, klimat och hälsa och klimatflyktingar, säger Birka Andersson.
Det blir bytesmarknader för både kläder, böcker och sticklingar. På festivalens matmarknad kommer utbudet att bestå av bra produkter av olika slag. När det gäller underhållning finns allt från teater och stand up till musik. En särskild del av festivalen riktar sig till barn, som bland annat kommer att erbjudas en uppfinnarverkstad, ansiktsmålning och teater.
– Barnen är framtiden. Vi tycker därför att det är viktigt att nå ut till dem på ett tidigt stadium, säger Sofia Akhlaghi.
”Vi har fått säga nej till en del”
Årets festival stöttas ekonomiskt av flera parter som Naturskyddsföreningen, Malmö stad och Studiefrämjandet. Även andra föreningar och företag finns med, men ofta i andra former än som rena finansiärer.
– Vi tar hellre emot samverkan är pengar. Det blir därför samarbeten och utbyten av olika slag, säger Birk Andersson.
För arrangörerna har ett problem varit att avgränsa programmet.
– Vi har fått säga nej till en del som har hört av sig och velat vara med. För att behålla fokus på klimatet har vi för varje programpunkt fått ställa frågan på vilket sätt är detta relevant för det vi vill föra fram, säger Sofia Akhlaghi.