– Jag jobbar ju heltid som vaktmästare på äldreboende i Hällefors men drömmen är att kunna leva enbart på detta, säger Annelie Hedelin.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Loppisen och hantverket på Gunnarshult mellan Hjulsjö och Björksjön är ett riktigt familjeföretag. En utflugen dotter gjuter till exempel döskallar i gips medan två andra gör så kallad luffarslöjd.
– Luffarslöjd är enklare föremål av ståltråd som luffarna sålde när de var på luffen. Den mest kände i dessa trakter är ju Björnjägaren som förutom sina tavlor även gjorde små figurer av ståltråd från Lesjöfors bruk, säger Annelie Hedin.
Den yngsta dottern Lydia, som är elva år, färgar garner och odlar ekologiska kryddor.
– Kryddorna odlar jag både inomhus och ute i trädgården när det blir varmare. Garnet färgar jag genom att hämta in olika växter från skogen och gör avkok av dem. Skägglav till exempel blir en fin guldnyans medan björklöv ger en gul färg. Förra året färgade jag 50 garnhärvor, säger Lydia Hedelin.
Högsäsong för medeltidskläder
En specialitet för Gunnarshult är de medeltidskläder som säljs till lajvare som är beredda att betala en del för att få autentiska kläder till sina rollspel. Nu när våren har kommit är det högsäsong för medeltidskläderna.
– Det har spritt sig att jag gör mantlar, överklänningar, och hättor av ylletyg precis som på medeltiden. En överklänning är den som på den tiden drogs över en underklänning av linne, säger Annelie Hedelin.
Hon berättar att en meter hemvävt ylletyg kostar 500 kronor och att det går åt ungefär fyra meter till en klänning. Till detta ska läggas arbetskostnaden och trots att Annelie Hedelin inte vill berätta vad en medeltida klänning kostar förstår man att lajvarna lägger ner en del på sin hobby.
Ska öppna kafé
Förutom butiken med hemmatillverkade varor finns det en traditionell loppis i den gamla ladan som fylls med inlämnade prylar från folk i trakten. Gunnarshult tar emot allt utom kläder som tar för mycket plats.
– Jag tror att vi har 80 inlämnare som kommer hit med olika prylar. Vi prismärker, ställer ut och säljer. När vi har sålt en pryl tar vi 35 procent av saluvärdet och inlämnaren får 65 procent, säger Annelie Hedelin.
Den stora nyheten för i år är att ett litet kafé ska öppnas i anslutning till den nybyggda delen där hemmagjort hantverk säljs.
– Målet är att kunna jobba heltid med endast hantverket och loppisen. Om det är möjligt får framtiden utvisa, säger Annelie Hedelin.