BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Växte upp med trerättersmiddagar
Mats och brodern Ebbe, som i dag tillsammans driver restaurangerna Vollmers, Snapphane och Rökeriet i Malmö, växte upp med vällagade trerättersmiddagar varje söndag. En av Mats Vollmers favoriter var då kålpudding med vinbärsgelé. I dag finns "Barndomsminnen" på menyn hos Vollmers, han beskriver den som en "omgjord kålpudding".
– Jag anade inte att min bakgrund skulle forma mig så mycket som den har gjort.
Utanför krogen håller Mats Vollmer låg profil när det gäller matlagning. Eftersom han sällan är ledig på kvällarna är det oftast hans sambo Karin som står för kokkonsten hemma. Vid de tillfällen Mats lagar något hemma kan det bli spaghetti bolognese eller ibland en hel kyckling som åker in i ugnen.
– Vi äter också en hel del köpmat, gärna från Spoonery. Deras mat är mycket vällagad.
Vilka favoritrestauranger har du annars?
– Östarps gästis! Jag gillar stället för deras klassiska matlagning. Gåsen gör de fantastiskt bra och julbordet är outstanding. Om jag ska välja ut en restaurang i Köpenhamn får det bli Studio. De har goda grejor, där får man mat som faktiskt smakar något.
Bland budgetställen i Malmö nämner han Kvarteret Åkern på Nobelvägen som han tycker "serverar ärlig mat". Han tar också gärna en burgare på Tommi’s Burger Joint vid Casinot.
I februari 2015 fick Vollmers en stjärna i Guide Michelin. Det var första gången en Malmörestaurang belönades med en sådan utmärkelse. När bröderna fick beskedet var de helt överens om att de nu skulle sikta på två stjärnor, berättar Mats Vollmer.
– Vi vill inte stagnera. Vi gör ungefär samma produkt varje dag, fast med en successiv förbättring. Det är hundratals små detaljer som vi ständigt filar på, det kan gälla allt från dukning till tillagning av en rätt.
Vilken rätt som du själv har skapat är du mest stolt över?
– Jag är extremt stolt över hela restaurangen, jag går till min dröm när jag går till jobbet. Annars brukar jag gilla det senaste jag har gjort. Nyligen komponerade jag en dessert av grillad rabarber, lavendel och gräddfil.