ETC Bergslagen
På onsdag ska 14 klimatsmarta proteinprodukter tävla om miljonerna på Måltidens hus i Grythyttan. Måltidsekologen Magnus Westling från Hjulsjö ligger bakom att göra gråärtan populär som råvara. "Vi serverade hamburgare gjorda på gråärtsfärs till 200 skolbarn i Hällefors. Majoriteten gillade vad de åt", säger han.Rolf Larsson
Text
Det är statliga Vinova som har utlyst tävlingen Klimatsmart protein för att hitta nya produkter med mindre miljöpåverkan än traditionell kött- och mjölkproduktion. Tanken är att miljövänliga proteinstinna produkter ska hjälpa till att utveckla svensk livsmedelsindustri. Magnus Westling, som är doktorand på Restaurang- och hotellhögskolan, tävlar med bidraget Gråärtor – en oanvänd resurs i den nordiska gastronomin.
Vill du fortsätta läsa?
Bli prenumerant på ETC Bergslagen!
Om du redan är det
loggar du in här
.
JUST NU: Prova en vecka utan kostnad
Gör som över 24 000 andra – registrera ett konto på etc.se. Ingen bindningstid – avsluta när du vill.
POPULÄRT VAL: Läs hela hösten
Vill du läsa hela hösten till superpris? Prova 3 månader för 99 kronor. Ingen bindningstid.
Betala per år
Du kan spara upp till 1 109 kr med en årsprenumeration på Dagens ETC.
Rolf Larsson
Text