– Med min bakgrund i vinbranschen insåg jag att jäsa bär på ett kontrollerat sätt var ett alternativ till att göra vin på druvor.
I Hällefors hittade han en lämplig lokal som redan var godkänd för livsmedelsproduktion och första drycken började produceras 1999. Den var baserad på hjortron. Sedan dess har sortimentet utökats och i dag är storsäljaren glögg.
– Nu är det som allra mest hektiskt för oss eftersom glögg är så säsongsbundet och att den står för långt över hälften av vår produktion.
En rejäl utmaning
Grythyttan Vin producerar också ett rött och ett vitt bärvin. Rödvinet är baserat på bärråvara och det vita vinet på björksav. Saven skördas i samband med lövsprickningen om våren då den stiger i trädstammarna. Det finns en tradition i trakten att ta vara på björksav och Per Fritzell säger att den enligt ett gammalt talesätt ska vara bra för benmärgen.
– Vi köper in saven från träd i Rombohöjden och varje björk tappas två gånger. Första tappningsveckan ger tio till femton liter per träd och dygn och andra veckan ger tjugo till tjugofem liter sav per träd och dygn.
Bärråvaran i det röda vinet består av blåbär och lingon. Vinets karaktär är beroende på hur bärsäsongen varit.
– Precis som när man talar om bra vinår och då menar under vilka betingelser druvorna mognat så spelar växtplats, sol, värme och nederbörd under året roll för hur bra bären blir, säger Per Fritzell.
Han förklarar att det varit en rejäl utmaning att få samma fyllighet på vinet som om det vore gjort på vindruvor. Det är två saker som ger fyllighet i ett vin, alkohol och mineraler. Alkoholen är inget problem, men en vinstock har djupa rötter som når 40 till 50 meter ner i jorden och får mycket mineralämnen med sig upp till druvorna. Bläbärs- och lingonrisets rötter går kanske femton centimeter ner i jorden.
– Vi har kämpat hårt för att lösa fylligheten och jag anser att vi lyckats med det nu. Hur vi gått till väga är vår företagshemlighet.
Att göra närproducerat vin är något av en livsuppgift för Per Fritzell som driver företaget tillsammans med sin son Johan Fritzell och sambon Ingunn Sagabråten. Vin är en levande produkt där erfarenhet och fingertoppskänsla är helt avgörande för hur resultatet ska bli.
– Vin består till 95 procent av vatten oavsett om det är gjort på druvor eller på bär. Sedan tillkommer alkoholen. Ställer man två flaskor bredvid varandra sitter skillnaden högst upp i flaskhalsen på om den ena är ett lyckat vin och den andra ett sämre vin.
Kan starta vinprovning under våren
Per Fritzell säger att företagets sortiment är lagom stort i dag och att även om det alltid finns tankar på att lansera nyheter så får det inte ske innan tiden är mogen för det. Några stora reklamkampanjer för att öka försäljningen är inte aktuella utan han känner sig nöjd med de omkring 165 000 flaskor som tappas varje år. En sak som han däremot är missnöjd med är var vinet blir placerat i Systembolagets hyllor. Flaskorna från företaget ställs på hyllorna med dessertviner och aperitifer.
– Eftersom råvaran är bär får de inte stå bland viner gjorda på druvor enligt Systembolagets regler. Det gör dem svårare att hitta för de som vill ha ett alternativ till traditionella viner. Det borde vara vad vinet ska användas till som avgör placeringen på hyllan.
Men inte alla regler gäller för tid och evighet utan kan förändras med tiden. En sådan är att den som vill servera vin samtidigt måste kunna servera mat.
– Vi har just fått utskänkningstillstånd som vinproducenter efter lång väntan, så nu kan vi starta vinprovning under våren. Och det ska bli härligt att kunna ta emot besöksgrupper som vi kan erbjuda avsmakning, utan att behöva skicka iväg dem till Systemet för att de ska kunna prova varorna som de just sett hur de tillverkas, säger Per Fritzell.