Innan reformationen nådde Sverige förväntades en god kristen fasta 40 dagar före påsk. Tiden skulle ägnas åt lugn, återhållsamhet och eftertanke så att man i god tid inför påsken var redo att reflektera anständigt över Jesus korsfästelse. Tre dagar innan fastan inleddes hade man på sig för att fylla på kroppens fettdepåer. De tre dagarna festades det på god och fet mat i överflöd. Fyllda bullar i varm mjölk – hetvägg – serverades under fastlagsfesterna och ur dessa föddes fastlagsbullen, eller semlan, som vi känner den.
När Matpatrullen frågade runt efter tips på Malmös godaste fastlagsbullar fick vi åtta alternativ. Vi genomförde testen under en söndag då två rekommenderade semmelställen – Thebrödsbageriet vid St Pauli kyrka och Conditori Tessina i Slottstaden – hade stängt. Sex bullar återstod.
Sybille Bakery
Sybille Bakerys semla (22 kronor) ser liten och anspråkslös ut och bullen är aningens torr. Det som gör den speciell är mandelmassan, som har kryddats med honung och nougat. Det lyfter kompositionen och gör semlan mera till en godsak efter middagen än en fikafest.
Green matmarknad
Semlan från kaféet i Green Matmarknad är dyrast i testet (35 kronor). Den är lagom stor och ser hemlagad och fin ut. Bullen är mycket god och grädden underbar med stänk av äkta vanilj. Men helheten dras tyvärr ner av mandelmassan, som är placerad som en stor kompakt klump djupt ner i bullen och som knastrar av socker.
Bröd och vänner
Bröd och vänners semla (28 kronor) påminner allra mest om Semlan, så som vi föreställer oss den under semmelfastan resten av året. Grädden vilar fluffig och slätt spritsad under ett lock på sned. Bullen smakar av kardemumma (kanske aningen för kraftigt) och mandelmassan är precis så grovmalen och smakrik som man vill möta den när man äter sig in i bakverket. Bröd och vänner får Matpatrullens toppbetyg.
Martins Konditori
Semlan från Martins Konditori (25 kronor) är i särklass mest prisvärd om man vill ha kvantitet för sina pengar. Den är gigantisk, men liknar mest en sådan man kan köpa i förpackning i snabbköpet. Den är byggd av en klassisk slät bulle, sötad grädde och en krämig, nästan smörig mandelmassa. Det är inget som sticker ut i smakerna. Matpatrullen blir inte besviken, men heller inte imponerad (förutom av storleken).
Gateaux
Gateaux serverar sina semlor i två storlekar. Den lilla kostar 22 kronor och den stora 32 kronor. Det är utmärkt att kunna välja semla efter hur mycket plats som finns i magen. Semlorna är snygga, närmast eleganta. Vi hittar tydlig kardemumma i bullen som är smaklig, men lite torr. Grädden tilltalar trots sin kompakta konsistens och mandelmassan är något för söt. Med några små justeringar skulle dessa semlor inte bara vara bra, utan perfekta.
Hollandia
Hollandias semla (32 kronor) får Matpatrullens andra toppbetyg. Man kan välja mellan florsocker och mandelflarn på toppen. Utförandet är i särklass vackrast med perfekt och generöst spritsad grädde. Bullen är också den bästa i testet med perfekt balans i såväl smak som densitet. Mandelmassan är underbar, men mängden tyvärr snålt tilltagen.
Efter testet skänker Matpatrullen en tanke åt Kung Adolf Fredrik, som lär ha dött efter att ha avslutat en festmåltid på fettisdagen den 12 februari med 14 het-väggar. Ibland kan det bli för mycket av det underbara.