– Fram tills att flera stugägare sade ifrån, att de tyckte det var oetiskt, så lade de tusentals kronor på skyddsjägare som varje år kom och sköt av katter. Men förutom det oetiska så fungerar det inte som metod. De sköt ju inte alla katter, utan varje år kom nya kullar, men som var drabbade av inavel, sjukdomar och inte hade det bra, berättar Efvalena Åhman på Göteborgs katthjälp.
En ideell grupp kattvolontärer i koloniområdet snubblade då över Katthjälpen och TNR-metoden. TNR står för Trap, Neuter, Return, eller direktöversatt; fånga, kastrera återplacera.
– Vi fångar in och låter kastrera katterna för att de inte ska föröka sig. Men då det inte handlar om tama katter som är lämpliga att ta in så återförs de till området. Nu brukar man lägga till ett ”M” för ”manegement” också då de faktiskt tas om hand. De släpps inte vind för våg som vissa tror ibland, säger Efvalena.
Vård i stället för jakt
I Slottskogskolonin går budgeten som förr lades på jägare nu i stället på mat, veterinärvård och annat som hjälper katterna. Det finns ett större inrett förråd med skydd för vind och kyla där de frivilliga fyller på mat efter ett rullande schema. Det finns även en rad mindre, isolerade kattlådor på flera boendes tomter med inlagda filtar.
– I dag har vi nio katter kvar här. De har alla namn och egen ”id-bricka” med bild. Alla här i området känner till vilka katter som bor här, och dyker det upp någon ny så sprids det så himla snabbt, och det är alltid någon som har sett den, säger Lovisa Fälth, även hon aktiv i Göteborgs katthjälp och har dessutom egen stuga i Slottsskogskolonin.
När man började projektet fångades samtliga katter in med små burar och togs sedan till veterinär där de undersöktes och kastrerades. När det dyker upp någon ny katt, som senast för en månad sedan, så fångas den också in. Lyckas man hitta ägaren så återlämnas den. Är den inte förvildad så försöker man i stället hitta ett nytt hem. I kolonin har det inte fötts några nya kattungar sedan 2008.
– Till sist kommer det inte att finnas någon kattkoloni kvar här. Det tycker en del boende här är lite tråkigt. Men då får vi förklara meningen och syftet med TNR, säger Lovisa.
Inga kritiska röster
I TNR-projektet sköter volontärerna allt arbete själva. Göteborgs katthjälp finns till för stöd och information.
– Vårt syfte är att sprida kunskap och information. Vi hjälper gärna till men kan inte ta ansvar över Göteborgs alla katter, så jobbet får de göra själva. Det finns även en TNR-koloni i Backa som bostadsbolaget Poseidon sköter med hjälp av de boende. Vi som förening kan även hjälpa till att fånga in enskilda katter som personer hör av sig om, säger Efvalena.
I Slottsskogskolonin finns i dag inte en enda kritisk röst till att ytan delas med katterna, enligt Lovisa.
– Nej, alla är väldigt positiva. Men innan var det ju fullt av katter som var sjuka och inte mådde bra och alla ser ju resultaten det här projektet har gett.