Marknadstänkande och gentrifiering går fram som en slåttermaskin över det fria kulturlivet i Göteborg just nu. Konstepidemin, Drömmarnas kaj, Kollektivverkstaden, Café Fluss.
Listan över framvuxna kulturoaser i staden som hotas bara fortsätter.
De står inför olika utmaningar men ungefär samma problem. I flera fall, som för Konstepidemin och KKV (Kollektivverkstaden) handlar det om nya hyror som blir omöjliga för de verksamma konstnärerna att klara av. I andra fall, som för Drömmarnas kaj är det Trafikkontoret som har i uppdrag att ”städa upp” området och för alternativkulturens favorithängställe Café Fluss så var det det kommunala bolaget Älvstranden utveckling AB som utan förvarning sade upp kontraktet.
Kommunen är en organism med många tentakler och de olika förvaltningarna, bolagen och underbolagen tycks inte alltid veta vad den andre gör. Varenda politiker och tjänsteman som tillfrågas hävdar att de värnar oerhört om Göteborgs fria kulturliv, men de sköter bara sin lilla del. Just deras kugge måste snurra ikapp med ställda mål och krav från kommunstyrelsen.
– Vi faller mellan stolarna. Men Fastighetskontoret anser att hyran och subventionsmodeller är en fråga för kulturförvaltningen och tvärtom. Därför blir det ju en ideologisk fråga eftersom det finns en dissonans mellan vad staden säger sig värna om och det som faktiskt håller på att drivas fram, säger Dorna Aslanzadeh, vice ordförande i Konstepidemin.
Kraftigt höjda hyror
Som Dagens ETC skrivit om tidigare så står Konstepidemin och dess 127 verksamma konstnärer inför kraftigt höjda hyror efter att ha verkat i och byggt upp området under 30 års tid. Bakgrunden är i mångt och mycket ett beslut i Göteborgs kommunstyrelse från 2020 där den styrande alliansen, som ännu är intakt i Göteborg, fick igenom en ny modell för hyressättning av lokaler för kultur och föreningsliv. Dagen före midsommar skrevs ett nytt hyresavtal mellan föreningen och fastighetskontoret, så det akuta hotet är avvärjt. Men det handlar om ett avtal med en trappstegsmodell, så på sex år ska hyran ändå successivt nå de 4 miljoner kronor som fastighetskontoret krävde från början.
Längst ut på Drömmarnas kaj, besjunget av bland annat Håkan Hellström och känt för sitt gytter av bohemiskt kulturella verksamheter, ska teaterscenen rivas och båtar och containrar forslas bort när staden vill städa och göra ”snyggt” längs älvkanten.
Där satte konstnären Sebastian Rudolph Jensen ihop med Hannes Ödman Kaminsky upp ett monument. Ett konstverk som även kan ses som ett rop på hjälp, eller till kamp.
– Staden växer och de mindre kulturyttringarna kvävs. Kommunen skyller ofta på eftersatt underhåll och sedan rivs saker i stället och försvinner för alltid. Det händer ju hela tiden, säger Sebastian Rudolph Jensen
– Vart är det egentligen tänkt att vi ska ta vägen? fortsätter han.
Han blev själv inhyrd som konstnär i både Södra Änggården och Backaplan. Det är två områden i staden där gammalt rivs och nya, enligt Sebastian Rudolph Jensen, gentrifierade områden, ska växa fram.
– Mitt i det började jag känna mig rätt utnyttjad. Jag ska vara med och hajpa upp ett nytt stadsdelsområde som sedan absolut inte är till för mig. Ingen konstnär skulle ha råd att hyra i de områdena när de står klara. Den ständiga gentrifieringen har gjort mig mer och mer upprörd, säger han.
Behövs undergroundscener
Parallellt gör staden stort nummer av sitt kulturliv, särskilt när den skapar positiv uppmärksamhet och är tillräckligt välartad.
– De vill ju gärna ha Håkan Hellström på Ullevi. Men utan sunkiga replokaler så hade det aldrig hänt. Utan undergroundscener för kulturen så blir det ingen kultur alls till slut, säger Sebastian Rudolph Jensen.
Göteborg har gång efter annan uppmärksammats genom olika utmärkelser i utländska medier. 2020 placerade brittiska The Guardian området kring Järntorget och långgatorna på förstaplats som ”Europas coolaste”. Oftast är det just det ”ruffigare” som prisas, men frågan är hur länge det finns kvar när just det som är lite naggat i kanten motarbetas och trycks bort i gentrifieringsprocesser.
– Man undrar ju hur staden kommer att se ut om tio år, säger Sebastian Rudolph Jensen.
Vänsterpartiet lade nyligen tre yrkanden i Göteborgs kommunstyrelse. Två av dem rör Konstepidemin, där de vill förlänga nuvarande hyresavtal året ut, samt tillföra 800 000 kronor till kulturnämnden som direkt stöd åt Konstepidemin. Det tredje yrkandet handlar om en mer allmän översyn av det fria kulturlivets villkor i Göteborg. Där vill de se ett särskilt fokus på tillgång till lokaler och principer för hyressättning med hänsyn till kulturverksamheternas specifika behov.
– Det blir så godtyckligt när olika instanser agerar själva, så därför vill vi lyfta det här till en högre nivå i staden. Samtidigt är läget på Konstepidemin akut, så vi lade yrkanden för att försöka rädda dem i en prekär situation, säger Grith Fjeldmose (V), kommunalråd och andre vice ordförande i kulturnämnden.
Yttrandena blev bordlagda under mötet och ärendena ska tas upp igen. Även Grith Fjeldmose menar att det är svårt med översikten, att hålla någon ansvarig, när besluten tas i olika instanser och det är därför vill de få till mer övergripande riktlinjer.
”Inte snyggt hanterat”
Den styrande Alliansens talesperson i frågor som rör kultur är Liberalernas gruppledare Axel Darvik. Han menar att det finns olika delar i att hoten mot de olika verksamheterna sammanfaller.
– En del i detta är att staden växer och vi hela tiden ser en förändring av innerstaden. Det är en tendens att sådana områden flyttar runt i innerstaden. Men det är också så att de här verksamheterna har en viktig del i staden och måste få finnas, säger Axel Darvik.
Han har tidigare riktat viss kritik mot kommunens egna bolag, Älvstranden AB, för hur de hanterade turerna med Café Fluss.
– Ja, jag tycker inte att det kändes helt snyggt hanterat. Men det senaste jag hörde är att det ska vara bra diskussioner där nu. Även angående Konstepidemin så fortsätter diskussionerna och vi hoppas kunna lösa det här.
Vänsterpartiets yrkande i kommunstyrelsen menar han mer är ett sätt att skapa uppmärksamhet för dem.
– De har nog lagts för att sådana som du ska nappa och skriva om det. Det hade varit bättre att ta det via nämnderna. Nya avtal måste ju tecknas och om kommunstyrelsen lägger sig i och styr det uppifrån så blir det bara en tredje part inblandad.
Då ger han något mer medhåll till den tredje, mer övergripande yrkandet.
– Det tycker jag väl är mer intressant i så fall och ett mer konstruktivt bidrag. Vi behöver säkerställa arenor för det kreativa kulturlivet och får titta mer på det här.