– Våra förfäder visste mycket väl vad som var ätbart och faktum är att många gånger överlevde de genom att ta till vara på bär, svamp, örter, blad och barr.
Skogste säljs i Stockholm
Det är alltså dessa gamla kunskaper som bildar basen för de skogsteer som säljs i Östermalmshallen och på Måltidens Hus. Lilliann Gilmark förklarar att om våren gäller det att ta tillvara björkbladen när de är mjuka och klibbiga, under sommaren är det dags för blåbärsblad och älgört och på hösten kan lindblommor och ljung skördas. Alltihop tas tillvara och torkas för att bli te. Torkningen ska helst ske utan torkskåp.
– Jag undviker torkskåp så långt det går men om det är fuktigt i luften under flera dagar som under denna regniga sommar så torkar inte växterna så bra utan då måste jag ta till torkskåpet.
Olika ingredienser tar olika lång tid att torka. Kamomillblomman till exempel består av en liten klump som tar flera dagar att få snustorr medan tunna blad går betydligt fortare. Förutom från skogen torkar Lilliann Gilmark även örter och blommor som växter på tomten runt skolan. Att prova ut en teblandning tar ungefär en månad.
– Det gäller att bli på det klara med varje smak för sig och hur de fungerar tillsammans i det färdiga teet.
Tar tillvara på närnaturen
Förutom teerna torkar hon svamp och säljer som de är, men som även blandas till svampsalt. Lilliann Gilmark är alltid på jakt efter nya sätt att ta tillvara på det som närnaturen ger. När ETC Bergslagen var på besök fick jag ett glas granbarrsaft som inte smakade så dumt.
– Granskotten är plockade på våren när de är skira och läggs omlott med strösocker. Det blir ungefär som med rårörda lingon när granskotten släpper vatten och oljor och så har man granskottssirap som kan blandas med vatten till saft. Ett stänk citron i fräschar upp.
Viktigt att fråga markägaren
Hon vill gärna inspirera andra att plocka och samla vad naturen ger för eget bruk. Men Liliann Gilmark påpekar också att när hon är ute i skogen och skördar gran- och tallskott så gör hon det i egen skog. För den som ska göra det i andras marker är det alltid bäst att först fråga markägaren om lov. I den egna trädgården har dock de flesta fullt av användbara ingredienser till egna teblandningar.
– Mynta, svarta vinbär, hallon och rölleka är exempel på råvaror som finns i nästan alla villaträdgårdar. Med rätt kunskap att torka trädgårdens örter så är det bara att sätta igång och prova ut egna blandningar, säger Gilliann Gilmark.