– Eva är uppvuxen utanför Katrineholm och hade en gammal bild av Norrköping som dödens stad, ett deprimerande hål.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Många av parets vänner blev också direkt förskräckta när de fick reda på flyttplanerna.
– De tyckte att vi var helt dumma i huvudet och beklagade, nästan som om vi hade drabbats av en olycka.
Kraschad reklamdröm
Niklas och Eva har snabbt rotat sig i sin nya hemstad och trivs väldigt bra.
– Den här staden växer hela tiden. Det går snabbt att ta sig till olika ställen och det händer en massa saker som vi inte hade en aning om innan. Det är synd. Staden borde bli bättre på att berätta om allt som händer här.
Bakom beslutet att flytta fanns en längtan att få bo i en våning med gammaldags charm.
– Vi hade kunnat köpa en i Stockholm men då hade vi fått lägga alla pengar bara på att bo. Här fick vi tag i en lägenhet i ett hus från 1898, med centralt läge. En hyresrätt! Det är helt otroligt.
Niklas och Eva ville också ge sina barn en annan uppväxt än den välbärgade villaförorten Örby söder om Stockholm kunde erbjuda.
– Vi lämnade ett liv som många strävar efter att få, men vi trivdes inte. Det fanns en slags ingrodd basrasism där. I skolan hette alla barn Maja och Oskar. Nu har ungarna kompisar från hela världen. Då går ju integrationen av sig själv.
Niklas har också haft anledning att omvärdera sitt arbetsliv.
– Jag och en kompis startade reklambyrån Spirit på 90-talet. Det gick väldigt bra, vi hade stora kunder som Stockholms stad, Hyresgästföreningen och Svenska kyrkan.
Under några år expanderade verksamheten i snabb takt.
– Sedan hände något. 2002 började det gå utför och 2003 gick vi i konkurs. Jag var tvungen att säga upp 25 anställda som hade köpt hus och bilar på avbetalning. Det var fruktansvärt.
Niklas skakar på huvudet åt de mörka minnena.
– Jag kommer aldrig mer att ha anställda, och vill inte heller vara anställd.
Böcker, bilder och berättelser
Mer eller mindre av en slump kom Niklas något år senare att göra sitt första bokomslag.
– En bekant tipsade om mig när en redaktör på Natur och kultur hade problem med omslaget till en nyutgåva av Isaac Asimovs Jag, robot.
– Jag gav det en chans och kände direkt att det var något jag ville fortsätta med. Nu gör jag mellan 150 och 200 omslag per år, till alla möjliga förlag.
Trots sin stora produktivitet tycker Niklas att han har bättre balans i livet nu.
– Jag har inte särskilt långa dagar utan hämtar ofta barnen på skolan vid 15.30. Jag hinner med att läsa, se på tv-serier och att vara med ungarna.
Niklas jobbar alltid med flera titlar parallellt och läser dessutom ofta flera böcker samtidigt för nöjes skull.
– Jag älskar böcker, det har jag alltid gjort. De ger en slags fördjupning av verkligheten. Hjälper oss att förstå varför andra människor agerar som de gör. Att läsa böcker är ett sätt att förstå världen.