På körfestivalen i Lund är det konserterna och publiken som är i fokus. Det är alltså inte en festival där man bjuder in andra sångare och repeterar in något tillsammans. På den punkten har ingenting ändrats. Däremot har utbudet ändrats. Det är inte bara internationella toppkörer som kommer, utan många svenska körer. Och antalet svenska körer är stort, så det är nästan som en förändring som gjordes av sig själv, enligt Gerd Román Hall.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Bara i Lund med omnejd finns 120 körer, så det finns att ösa ur, säger hon.
En annan förändring är spåret med gratiskonserter som infördes 2010.
– Det har varit en framgång. Vi har fyllt Domkyrkan flera gånger.
En av de kända akterna på årets festival är Swingle Singers, ursprungligen från Frankrike 1962, men numer med brittisk dominans. Gruppen har varit stilbildande och inspirerat många efterföljare. Swingle Singers slog igenom med vokalmusik av Bachs Air, men har en väldigt blandad repertoar och gör även egna versioner av populärmusik som Beatles och Joni Mitchell. De ursprungliga åtta medlemmarna är utbytta sedan länge. De ger två konserter under festivalen.
En annan av de internationella körerna är amerikanska Roomful of Teeth. Deras musik är inte helt lättillgänglig och repertoaren kan beskrivas som nutida konstmusik. Gruppen har studerat musikstilar från stora delar av världen som de inkluderar – här finns spår av inuitisk strupsång och traditionell sång från Georgien för att nämna några. Men det finns mer traditionell körmusik också på festivalen.
– Det totala utbudet på körfestivalen är allt från den klassiska körrepertoaren med Bach och Brahms vidare till populärmusik som Beatles. Det är en väldig bredd när det gäller genre – men också besättning, det vill säga kön. Här deltar blandade körer, manskörer, kvinnokörer och barnkörer. Det är också viktigt, säger Gerd Román Hall.
På det veckolånga programmet finns mycket annat. Ett av de stora arrangemangen är den så kallade Galakören. Den uppträder på onsdagen med hela 200 körsångare. Den leds av Robert Sund som är en namnkunnig körledare och ett känt namn i körvärlden. Galakören får sällskap av trombonspelaren Nisse Landgren och Malmöbaserade sångerskan Viktoria Tolstoy.
På det omfattande programmet finns också bland annat Malmö Operas kör och orkester som gör Verdis Requiem och Lars-Erik Larsson-gymnasiet som framför Förklädd Gud.
Men vad är egentligen körsång? För Gerd Román Hall är definitionen enkel: det är när fler än två till tre personer sjunger tillsammans.
– En vokalgrupp på åtta personer är ett exempel på en kör. Allsång är också körsång. Det som skiljer är att de har olika grader av professionalitet och är det riktigt professionellt är det en konstform. Körsång är alltså ett mycket vitt begrepp, säger hon.
Om man är helt ny som besökare, vad tycker du man ska gå på då?
– Man ska gå på allt som man har tid med. Och det kan man. Nästan inga arrangemang krockar.