Amanda Lundeteg berättar om sin bakgrund. Uppväxten som adopterad från Sri Lanka och ensam icke-vit på en liten ort i Jämtland satte tydliga spår. På förskolan umgicks hon inte med någon, utan betraktade och lyssnade i stället på hur alla pratade och uppförde sig, för att sedan själv ta efter och försöka smälta in.
– När jag började skolan blev jag ett socialt geni som umgicks med alla, för då hade jag lärt mig hur man ska vara den där härliga, extroverta personen. Men för några år sedan kom världens dipp, då jag insåg att jag inte alls är så extrovert. I grund och botten vill jag vara den där betraktaren under soffan, säger Amanda Lundeteg.
Jobbar för jämställt näringsliv
Hon tar emot på kontoret på Strandvägen, mitt bland fondkommissionärer, Malmstenbutiker och storbanker. Vi sitter i gråa fåtöljer i ett av mötesrummen med utsikt över Artillerigatan. På bordet framför står en blombukett, en karaff vatten och glas som ser ut att ligga ganska många prisklasser över Ikeas. Det är en miljö som inte klaffar med fördomsprofilen av gemene jämställdhetsorganisation.
Här sitter stiftelsen Allbright, där Amanda Lundeteg är vd sedan drygt två år. De hyr in sig via en av finansiärerna som vill stötta arbetet för en mer jämställd företagsvärld.
– Allbright är en stiftelse som jobbar för ett jämställt och meritokratiskt näringsliv. Det betyder att det är meriter som ska avgöra, inte vem någon spelar golf eller badar bastu med, som det är i dag. Vi jobbar för mer inkluderande arbetsplatser. Just nu så är det ju extremt många män på ledande positioner, säger Amanda.
Sex procent kvinnor
Nyligen släppte Allbright sin årliga rapport, där det konstaterades att det går framåt, om än extremt marginellt. Av de 282 bolag som finns med i rapporten har endast sex procent en kvinna på vd-posten. 77 av bolagen saknar helt kvinnor i ledningsgruppen – och ligger därmed på Allbrighs svarta lista.
– Vi försöker förändra genom att hela tiden komma med fakta. Många tror att vi är så jämställda
i dag, men det är svårt att säga emot när vi visar hur det faktiskt ser ut.
”Männen tog mer plats”
Amanda Lundeteg började själv märka av orättvisorna mellan könen när hon läste ekonomprogrammet på Uppsala universitet.
– Jag slogs av att vi var lika många kvinnor som män, men att männen tog mycket mer plats. Nästan all litteratur var skriven av män, föreläsarna var män, när vi pratade om fiktiva case på seminarierna var det alltid en ”han” som fick vara vd. Jag försökte påpeka att det kan ju vara en ”hon”, men det fanns noll medvetenhet. Innan dess hade jag inte tänkt så mycket på kön, men däremot hudfärg. För mig var det så himla viktigt att smälta in, att inte vara annorlunda. Och det är ju jättedumt.
Insikterna som Amanda fick under studietiden bidrog till den drivkraft som har gjort henne till framgångsrik och mäktig opinionsbildare i dag.
– Jag tycker det är så himla självklart att jobba med de här frågorna. Vi är inte på Jorden så länge och då ska man väl göra det bästa man kan. Jag skulle aldrig kunna göra någonting som inte tjänar något syfte. Jag jobbade på ett kreditinstitut ett tag och gjorde ett jättedåligt jobb. För att jag var kritisk mot produkten. Det är så svårt för mig att göra saker bara för att någon säger att nu ska vi tjäna pengar. Det måste vara någonting som är lite större än en själv.
Hon blev förvånad över att utses till framtidens mäktigaste person av TCO i förra veckan.
– Ja, superförvånad. Det känns jätteroligt. Men det blir väl lite så när man syns i debatten och vi jobbar med de frågor vi gör och mot den målgruppen som är näringslivet och makthavare i absoluta toppen. Det är inte så många som har möjlighet att sätta dem på svarta listor och använda skampåle som metod. Ofta sitter man lite i knäet på dem, men det gör ju inte vi.
En utmärkelse som kan betyda något
Hon menar att man ska ta alla listor med en nypa salt, men samtidigt att det faktiskt kan betyda något reellt ändå.
– Man ska vara ödmjuk för att vi ändå har positioner och plattformar där man kan påverka. Att man faktiskt får en möjlighet att driva igenom saker – och det ska man förvalta.