Tio av landets mest kända serieskapare fick i uppdrag att göra en tagning på funktionsnedsättning. Resultatet finns att beskåda i serieboken ”Funkotopia”, för de som lyckades roffa åt sig ett exemplar. Boken har än så länge bara sålts, egentryckt, på Bokmässan, men det tycks finnas intresse och planer för mer.
– Det var flera stora bokförlag som var på plats och var intresserade av att ge ut den. Så det var en stor efterfrågan. Vi sitter just nu och kikar lite på hur vi skulle kunna ta det vidare, säger Anders Westgerd, vd på GIL.
Lång rad kampanjer
GIL, Göteborg independent living, är den lätt anarkistiska funkis-organisationen i Göteborg som står bakom en lång rad uppmärksammade kampanjer och tilltag. Redan för tio år sedan släppte man ”CP-dockan” som var till för att ”stilla människors uppdämda behov av att gulla med en funktionsnedsatt”. Ett fenomen som man valt att kalla för fördomsfull snällhet.
Året efter följde man upp med att släppa ”CP-ölen”, med syftet att visa på hur funktionsnedsatta ständigt drabbas av ifrågasättanden. De har målat om alla parkeringsplatser utanför Stora teatern till handikapplatser, startat instagramkontot ”Said by retards” och andra påhitt som rönt uppmärksamhet. ”Funkotopia” är bara senaste grejen i en lång rad.
Workshops med tecknarna
– Vi försöker ju dyka upp i nya forum hela tiden, genom humor, ironi och provokation. Till boken så försökte vi samla ihop de bästa serietecknarna vi kunde hitta, så de kunde sätta sin prägel på de kullerbyttor man kan råka ut för med funktionsnedsättningen. Men de fick även utmana sina egna fördomar, berättar Anders.
Det skedde bland annat genom workshops med tecknarna.
– Vi försökte problematisera allt från tillgänglighet till fördomar. Men sen har vi inte lagt något band på deras konstnärliga frihet.
Om boken får vidare spridning ut i handeln så följer den i spåren av både ”CP-ölen” och ”CP-dockan”.
– Ingen av de grejerna var ju tänkta att bli större heller. Det fanns liksom ingen plan på att vi skulle bli bryggare helt plötsligt, säger Anders.
Att både han själv och boken trendat en del i sociala medier senaste veckan beror på Bokmässan. Men inte på sättet man kanske tror, utan genom en fadäs som helt och fullt underströk det GIL ständigt kämpar för: tillgänglighet.
När Anders Westgerd skulle upp på scenen, för att tala om just tillgänglighetsanpassning i offentlig miljö, så fanns det ingen ramp klar. Han blev sittande nedanför scenen i sin rullstol medan rampbyggarna satte igång. Först fem minuter efter att Anders Westgerds talartid var slut blev de klara, men då var rampen ändå felbyggd så det blev inget scenframträdande. Anders kallar det rent tragikomiskt.
– Nordens största bokmötesplats och jag kan inte ens komma upp på scenen. Det är helt bedrövligt och oerhört pinsamt. Men det tog en enorm snurr på Twitter och andra ställen så det underströk rätt tydligt vad vi pratar om.