Den första fotofestvialen arrangerades sommaren 2013 och möttes då av en viss skepticism.
– Det var en del som undrade över varför inte detta gjordes i en större stad. Men förklaringen till det är att det hade varit svårt att göra något liknande i Stockholm eller Göteborg, eftersom det inte går att skapa den täthet som vi eftersträvar, säger Thomas Johnsson, fotograf och konstnärlig ledare för festivalen.
Andy Warhol som modell
Förra året hade fotofestvialen utvecklats och bestod av ett 20-tal utställningar som visades både inom- och utomhus i stadens centrala delar. Dragplåster var de världskända fotograferna Nan Goldin, Bertien van Manen, Eva Klasson och Rinko Kawauchi.
Nu är det dags för tredje omgången och festivalen fortsätter att växa. Efter fjolårets stora antal besökare så förlängs festivaltiden från tre till tio dagar och pågår från den 20 till den 30 augusti. Årets festival spinner kring ordet fiktion och kommer att bestå i omkring 30 utställningar. Thomas Johnsson, som nu delar arbetet som ansvarig med JH Engström, säger dock att målet inte är att få festivalen att växa fysiskt.
– Det får inte bli bara ett smörgåsbord av fotografi. För att utvecklas kvalitativt så måste vi hålla fokus på att utveckla festivalens innehåll och fortsätta att se till så att det finns en sammanhållande tråd.
En av årets huvudattraktioner blir den amerikanske fotografen Duane Michals. Han inledde sin karriär som modefotograf. I början av 1950-talet började han med en serie porträtt, med bland andra Andy Warhol som modell, vilket blev starten på hans bana som konstfotograf. Tjugo år senare fanns hans bilder representerade på Museum of Modern Art i New York och hans räknas som en av stilbildarna inom modern konstfotografi. Nakenhet, erotik och homosexualitet är återkommande teman i hans verk och tonen är bitvis surrealistisk.
– Det är fantastiskt roligt att vi lyckats locka hit honom. Sist vi talades vid så var hans ambition att vara också personligen närvarande. Vi hoppas att det går, men att flyga från New York är inget en 83-åring gör i en handvändning, säger Thomas Johnsson.
Precis som tidigare festivaler så kommer årets evenemang att innehålla föredrag och andra delarrange-mang.
– Genom att erbjuda seminarier med internationella namn hoppas vi kunna bidrag till att diskussionen kring fotografi i Sverige höjs, säger Thomas Johnsson.
Flera tusen besökare
Bland sommarens föredragshållare finns Michael Famighetti, redaktör på Aperture Magazine, Andréa Holzherr, curator på Magnum Photos, och Diane Dufour, chef för Le Bal i Paris. Ämnena för föredragen kretsar kring vad som är verkligt och vad som är fiktion inom dagens fotografi.
Efter synpunkter från besökarna så kommer årets festival dessutom att kringgärdas av bättre service när det gäller mat och dryck.
– Vi kommer att ha en servering i det festivaltält som ska bli den naturliga samlingsplatsen och har träffat restaurangägare i staden för att diskutera hur de på bästa sätt kan dra nytta av att det kommer flera tusen besökare, säger Thomas Johnsson.