Intervju Soppkök Malmö fixar julfirande för hemlösa i år och räknar med runt 150 deltagare. Initiativtagaren Thimar Innab jobbar just nu intensivt med att samla in mat och klappar.
– Det är väldigt sorgligt med hemlöshet i Sverige. Vi har ett system där vi betalar skatt för att det inte ska finnas.
Soppkök Malmö startade i mars förra året med Soppkök Stockholm som förebild. Sedan dess har de rykande grytorna blivit ett återkommande inslag i Folkets park där nätverkets medlemmar serverar soppa och bröd till hemlösa en gång i månaden. Nu ordnar Soppkök Malmö julaftonsfirande för första gången.
25-åriga Thimar Innab i nätverkets styrgrupp är en av initiativtagarna och ansvarig för arrangemanget.
– Det började med att jag och en annan tjej tänkte att vi kunde ha ett soppkök till jul. Egentligen är det en ganska självklar idé. Om det är någon dag man ska ha ett soppkök är det ju på julafton, säger Thimar Innab.
Från soppa till firande
Tillsammans med kollegan började hon bolla lite idéer och planerna växte från soppservering till fullfjädrat julaftonsfirande. De lyckades få nattklubben Breeze att låna ut lokaler och har nu spikat ett program som sträcker sig från tolv till klockan åtta på kvällen.
– Vi börjar med en lunch och lite underhållning där folk spelar musik. Det kommer också att finnas sällskapsspel precis som hemma i ett vardagsrum. Sedan blir det julbord, Kalle Anka och till sist julklappsutdelning och ris á la Malta.
Thimar Innab har varit engagerad i soppkök Malmö sedan starten. Hon började med att skänka kläder och hjälpa till då och då. Engagemanget växte och sedan april är hon med i nätverkets styrgrupp som växt från två till 14 personer på ett och ett halvt år. För Thimar Innab är hemlöshetsfrågan överordnad alla andra politiska frågor.
– Människor ska inte frysa ihjäl eller behöva gå runt hungriga. Det är väldigt sorgligt med hemlöshet i Sverige. Vi har ett system där vi betalar skatt för att det inte ska finnas. Det gör också att vi känner mindre med de här människorna eftersom vi räknar med att systemet ska lösa problemet.
Avskaffa sig själva
Soppkök Malmös vision är att inte behövas och därmed kunna avskaffa sig själva. Nätverket vill belysa hemlösheten, bidra till att frågan lyfts upp på den politiska dagordningen och på sikt åtgärdas av samhället.
Däremot kommer Soppkök Malmö inte med några egna förslag på hur hemlösheten ska utrotas.
– Vi har inte lösningarna. Jag skulle gärna vilja se mer förslag från politiker och myndigheter om hur man ska lösa hemlöshetsfrågan. Det är en skam som det ser ut i dag.
Soppköken i Folkets park brukar ha runt 100 besökare med skiftande bakgrund. Många sover ute, några bor på härbärgen och vissa är migrantarbetare från andra EU-länder som sökt sig till Sverige i jakt på jobb.
– Sedan kommer det också människor som har det ekonomiskt tufft utan att vara hemlösa, men de är väldigt få.
Intensivt jobb
Thimar Innab pluggar Service management på yrkeshögskola till vardags och just nu går det mesta av hennes fritid åt till julfirandet. Hon och nio andra jobbar intensivt för att få allt klart i tid och samlar in mat, dekorationer och julklappar.
Ännu är det en del som saknas och på Soppkök Malmös hemsida finns en lång önskelista med allt från prinskorvar och rödkål till kortlekar och julklappssäckar. Dessutom behövs folk som kan tänka sig att ställa upp som volontärer och jobba på julaftonskvällen.
– Allt praktiskt ska fixas och samtidigt ska vi jobba med att nå ut med julfirandet så folk vet att vi finns. Det är mycket, men det är också kul eftersom det är viktigt. Det känns som det blir en meningsfull jul, säger Thimar Innab som uppskattar att drygt 150 personer kommer att delta i julfirandet.
– Vi räknar med att det inte bara kommer hemlösa, utan även andra människor som kanske bara är ensamma. Mariakyrkan och stadsmissionen har också julmiddag och julklappsutdelning men bara fram till tre på eftermiddagen. Vi håller kontakt med dem så att de informerar om att vi har öppet till åtta. Idealet hade ju varit att hålla på hela natten så folk kunde sova över, men tyvärr finns inte de resurserna.
Grovmaskigt skyddsnät
Thimar Innab säger att hon inte tror att folk i allmänhet inser hur snabbt det kan gå att bli hemlös. Den som saknar familj och socialt nätverk och hamnar i svårigheter måste förlita sig på samhällets skyddsnät, som är rätt grovmaskigt.
– Vem som helst kan hamna i hemlöshet egentligen. När man varit med på ett soppkök är det väldigt mycket blandade känslor. Man är ledsen för att det överhuvudtaget behövs, men samtidigt glad över att det fortfarande finns medmänsklighet. Jag uppmanar alla att vara med på ett soppkök, inte minst politiker och tjänstemän på myndigheter. Anmäl er som volontärer och se hur det är.