Det är ett uppdrag som många gillar. Sedan starten har upplagan ökat hela tiden. Sakta men säkert bygger vi en ny lokal tidning som med en egen röst kan göra nedslag och berätta om ett annat Sundsvall i en tid när nyhetsförmedlingen har blivit allt mer monopoliserad.
Du som läser tidningen är vår viktigaste tillgång. ETC Sundsvall är ingenting utan dig och alla andra som läser tidningen varje vecka. Fortsätt med det! Och be dina vänner och grannar att också prenumerera på tidningen. För vi vil bli fler.
Och fortsätt att komma med synpunkter och idéer. Berätta vad du vill läsa om och ge tips på vad som måste berättas och debatteras i tidningen.
I dag skriver vi den 23 december och ett halvår har gått sedan den första tidningen kom ut. År 2015 med ETC Sundsvall kan därmed summeras och på följande sidor kan du läsa om några av de ämnen som vi har lyft upp under de 26 nummer vi gjort sedan starten.
Juni
Får fler tjejer att idrotta
Genom att erbjuda fotbollsträning för tjejer i Nacksta och Bredsand har SDFF fått över 180 unga att börja idrotta. SDFF prisas nu med Sundsvalls kommuns integrations- och mångfaldsstipendium för sitt arbete.
Landstinget vann mot privata vårdföretagen
Vårdföretagen misslyckas med att stoppa landstingets försök att begränsa vinstuttagen från de privata vårdgivarna. Det var när den rödgröna majoriteten i Landstinget Västernorrland ville utreda vallöftet om att stoppa höga vinstuttag från vården som den privata branschorganisationen Vårdföretagarna gick i taket och överklagade ärendet till Förvaltningsrätten. Rätten gav dock landstinget rätt.
Juli
Länets första gröna frisör
Frisören Maj-Britt Mattsson tröttnade på alla kemikalier som gav henne astma. Istället gjorde hon rent hus och förvandlade sin arbetsplats till en ekologisk salong. Astman försvann och salongen blev först i länet att få en miljöcertifiering.
Sommarskolan populär i Timrå
Koalitionens vallöfte om 1 500 sommarjobb blev bara hälften i verkligheten, ungefär lika många som innan S-V-C-styret kom till makten. Enligt Åsa Ulander (S) är orsaken att kommunallagen hindrar kommunen från att subventionera sommarjobb i privata företag.
Antalet elever har mer än fördubblats jämfört med förra året i Timrås sommarskola. I år fick 51 elever möjlighet att förkovra sig och läsa upp betygen under sommaren, jämfört med 25 året innan. I Sundsvall har sommarskolan däremot bantats.
Galtströms bruk gömmer kvinnorna
Galtströms bruk är ett av våra mest besökta turistmål. Men den historia som berättas är främst maktens och männens.
– Kvinnorna och deras gärningar syns sällan när kulturarvet ska skildras. Det finns en historia att lyfta fram, säger guiden Karl-Erik Nilsson.
Augusti
Lämnar tiggeriet för jobb på kontor
Tack vare en lokal grupp på sociala medier kan Mircea ”Vallie” Tudorel lämna Sundsvalls gator och tiggeriet för ett jobb på kontor.
– Jag är glad och lycklig och dessutom blir det nära till jobbet, säger han. Det är företaget WSP med kontor i inre hamnen som anställt Vallie som all-i-allo ett par timmar per dag.
Minskning av instegsjobb för nyanlända
2011 var det 124, i år endast 18 (till och med maj). Antalet instegsjobb i Sundsvalls kommun har minskat kraftigt de senaste åren. Men nu ska insatserna öka igen. Detta sedan de kritiserade privata lotsföretagen tagits bort.
– Det kändes omoraliskt att vi satsar resurser på att hjälpa flyktingar och så fick en privat aktör pengarna, säger Saleh Dirawi, kommunens integrationssamordnare.
200 volontärer fixar festen
Söråkers Folkets hus laddar för sommarens stora fest, Folkan Waterfront. Föreningens över 200 volontärer är grundstommen i verksamheten som är mycket mer än bara en sommarfest och pågår sju dagar i veckan året om.
September
Sköterskor flyr sjukhuset
Landstinget ville inte justera upp deras löner, då fick 16 narkossköterskor nog och de lämnar nu sina jobb på Sundsvalls sjukhus.
– Det känns jättetråkigt men vi måste markera, säger Jessica Vestlund, en av sköterskorna som nu istället börjar arbeta på sjukhuset i Umeå.
Stora brister i drogtester
Alla nyanställda inom Sundsvalls kommun ska drogtestas. Men i praktiken är det bara hälften som testas. Socialtjänsten är sämst, här testades bara 19 procent av de nyanställda under 2014, enligt siffror som ETC Sundsvall tagit fram.
Bäst i landet på volontärarbete
En av fem länsbor är engagerad i frivilligt arbete för att hjälpa andra. Det gör Västernorrland till bäst i landet enligt en ny studie.
Kortare arbetsdag ska minska sjukskrivningarna
Tjugo personer inom Sundsvalls kommun får möjlighet att jobba 75–80 procent. Resten av arbetstiden ska ägnas åt hälsofrämjande åtgärder. Förhoppningen är att det ska minska sjukskrivningarna inom utsatta grupper, som kökspersonal.
– Vi är bekymrade över sjukfrånvaron i vissa yrkesgrupper, säger Hans Forsberg (C), ordförande i infrastruktur- och serviceutskottet.
Allt fler vill bli god man
I takt med den ökande flyktingströmmen ökar också intresset för att blir god man för ensamkommande flyktingbarn. Överförmyndarkontoret har fått 80–90 förfrågningar bara under de senaste veckorna. Men behovet är ännu större, enligt handläggare Ida-Maria Boman.
Oktober
Barngrupperna ökar på fritids
Det är trångt på fritids. Varje anställd ansvarar i genomsnitt för 17 barn i Sundsvall, vilket är klart över rikssnittet. Dessutom har barngrupperna ökat under de senaste åren, enligt siffror som ETC Sundsvall tagit fram. – Fritids har fått stått tillbaka när kommunen tvingats satsa på skolan. I längden är det ohållbart, säger Linda Engström på Lärarförbundet.
Mot landslaget och för tjejernas rätt att spela hockey
Annie Svedin har åter sagt ja till svenska landslaget. Hockeystjärnan i Sundsvall Wildcats vill också bidra till att stärka damhockeyn i stan.
– Det är viktigt att klubbarna och vi som spelar försöker förändra men det är också upp till allmänheten att engagera sig, säger hon.
Solpaneler ger ny energi i Holm
Sportklubben i Holm har utsett till en av landets energi-smartaste föreningar. Satsningen på solpaneler ger inte bara varmvatten till duscharna i omklädningsrummet, utan också ny energi till en utflyttningsbygd. För solsatsningen har klubben nominerats till Energipriset.
RFSL skapar ny mötesplats
Unga magasinet ska bli en trygg träffpunkt för hbtq-ungdomar. RFSL får pengar från kommunen för att under två år driva en verksamhet på magasinet.
– Det sociala sidan är viktig, att unga kan träffas och att vi kan initiera samtal om identitet, utbyta erfarenheter och stödja varandra, säger Morgan Grafström på RFSL i Sundsvall.
Akut brist på undersköterskor
Det kommer att saknas 350 undersköterskor i Sundsvall 2016/2017 spår Arbetsförmedlingen i en prognos. De främsta orsakerna är kommunens utbyggnad av äldreboenden och stora pensionsavgångar. Elevkullarna på vårdgymnasiet räcker inte. Hoppet står till de omskolningsinsatser som Arbetsförmedlingen genomför för arbetslösa som vill jobba inom vården.
November
Flykten slutade i en gymnastiksal
Efter att ha tvingats fly från Syrien har de gömt sig i Turkiet, åkt båt över Medelhavet och vandrat genom stora delar av Europa för att slutligen komma till Sundsvall. Abdul Ghani Bayrakdrar och Safia Manal bor nu med sina två barn i en gymnastiksal på Haga.
– Vi är så tacksamma över att vi fått komma hit och vill ge något tillbaka, säger Abdul i en intervju med ETC
Sundsvall.
2% väljer cykeln
Sundsvallsborna tillhör de sämsta i landet på att ta cykeln till jobb och skola.
– Sundsvall har ett oförtjänt dåligt rykte som cykelstad. Det vill vi ändra på, säger Madeleine Blom på Sundsvalls kommun som leder ett projekt för att få fler att cykla.
Strid om krav på kollektivavtal
Kravet på kollektivavtal för företag som levererar tjänster och varor till kommunen har vållat en politiskt strid. När frågan var uppe i kommunstyrelsen försökte den borgerliga oppositionen stoppa förslaget genom att göra gemensam sak med SD och MP. Det misslyckades, men i fullmäktige fick den samlade oppositionen igenom att ärendet ska återremitteras för ytterligare utredning.
Drogdöden skördar allt fler offer
Under det senaste året har antalet drogrelaterade dödsfall ökat med hela 53 procent i Västernorrland, något som Bengt Persson på Slink In märker i sitt arbete.
– Sedan jag började här för nio år sedan har 38 av mina klienter dött drogdöden, säger han. Och bara två dagar efter ETC-intervjun dog ytterligare två personer.
Skogens historia förstörs
I snitt förstörs fyra av tio kända kulturlämningarna vid avverkningar i vårt län. Det gör Västernorrland till sämst i landet. Och mörkertalet är stort eftersom de flesta kulturlämningarna inte är registrerade.
– Varje vecka förstörs bitar av vår historia, säger Anna Marntell på Skogsstyrelsen.
December
Fältarna är tillbaka
Efter att ha varit borta från Sundsvalls gator i flera år är fältassistenterna tillbaka i stan. Sedan i höstas finns det två stycken som utgår från Navet och söker upp ungdomar i riskzonen.
Kommunen satsar nu extra pengar så att satsningen kan fortsätta även under 2016.
Bilister tar strid för gamla E4
Planerna att bygga om gamla E4 till en stadsgata har lett till protester från bland andra Motormännen. Claes-Håkan Sjölund tror inte att det är realistiskt att minska trafiken genom att en massa bilister ska börja cykla eller gå.
– Sundsvall är väldigt backigt, konstaterar han.
Papper bättre än läsplatta
Papper är bättre än läsplatta vad gäller läsförståelse. Det visar en avhandling som Maria Rasmusson vid Mittuniversitetet gjort.
– Det traditionella förmågorna att läsa och skriva är fortfarande viktiga, men skolan måste också jobba med det digitala läsandet som kräver delvis andra färdigheter, säger hon.
Ny prognos om hur klimatet slår mot länet
Fller skyfall och betydligt varmare vintrar. Det är några av följderna av klimatförändringarna, även om jordens länder kommit överens om gemensamma klimatmål i Paris. Görs ingenting blir den vita vintern endast 20–40 dagar lång i slutet av seklet, visar en klimatstudie för Västernorrland som SMHI gjort.