– Det är egentligen inte maten som är i fokus den här dagen, men vi kör det klassiska med sill, Janssons frestelse och köttbullar. Vi har många asylsökande i vårt område och ser därför även till att ha mat som passar alla, för till oss är alla välkomna.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
På julafton klockan 13–16 öppnar församlingshemmet i Lindesberg för de människor som av olika anledningar vill fira jul tillsammans på denna plats.
– Då ser vi till att duka i den stora salen och vi har möjlighet att ta emot upp till 125 personer. En del väljer att bara komma och äta, medan andra är kvar hela tiden. Man gör precis som man känner.
Musikalisk underhållning
Precis som tidigare år lovar Anna Andersson att det blir musikalisk underhållning efter att maten har intagits.
– Jag vill inte avslöja vad det blir, det ska vara en överraskning för de människor som kommer till oss på söndag.
Nytt för i år är att församlingen har velat ha anmälningar från dem som vill fira julafton i församlingshemmet.
– Det har vi helt enkelt gjort för att det ska vara lättare för oss att förbereda. Det är skillnad på att ordna mat till 70 eller 100 personer. Sista anmälningsdag har gått ut, men känner någon att denne vill komma hit så brukar vi kunna lösa det mesta.
Gör ingen skillnad
Det är en mix av människor som kommer till firandet på julafton och det går inte att säga att det är en specifik grupp av människor.
– Den som känner sig ensam på julafton är välkommen. Det kan ju vara så att du har barn och barnbarn som du ska träffa någon av de andra dagarna, men att du är ensam på julafton. Vi gör ingen skillnad, alla som vill komma är välkomna.
Tack vare församlingens stora kontaktnätverk får man nys om vilka som behöver en inbjudan till jul.
– En del kanske skäms för att komma till oss, andra låter dagsformen avgöra. Vi skulle kunna ha öppet hela julen, behovet finns.
Det är en brokig skara människor som samlas för att gemensamt fira jul.
– Det är spännande att se varandra, även i sådana här situationer. Det är ju så här det ser ut i samhället, en blandning av människor. Även muslimer har deltagit, som sagt – alla som vill. För oss är det viktigt att även handla evangelium, vi ska vara händerna som gör det och inte bara prata om det. Friden, hoppet och glädjen, det är vad julen handlar om.
Glögg- och pepparkaksmingel
När gästerna anländer klockan 13 bjuds det på glögg- och pepparkaksmingel och efter middagen blir det julbön i kyrkan.
– Sedan har vi midnattsmässa, julotta på juldagen och gudstjänst på annandagen. Det är inte många timmar det är helt stilla. Många är rörda över att vi arrangerar julfirande och många av våra besökare får även med sig en matlåda eller julkasse hem.
Man behöver inte vara medlem i Svenska kyrkan för att få delta, men Anna Andersson berättar att många är fortsatt medlemmar just för arrangemang som detta.
– Det här är ett sätt att visa hur vi arbetar, vad den där årliga kostnaden på din deklaration faktiskt går till. Det kan ju kännas fint att vara solidarisk mot andra även om du inte känner att du själv har behov av just vårt julfirande.