– Vilket skapade panik och kaos. Tigern avlivades snabbt. Och så har det slutat även i andra städer där tigrar eller andra vilda djur har rymt från zoo. Djuren avrättas direkt utan att vi reflekterar över om det egentligen är så farligt att de går lösa, säger Åsa Persson.
Pantsätta skinnet
Gianina Cărbunariu besökte staden där tigern rymde och pratade med flera invånare om händelsen innan hon skrev Tigern.
– Vi spelar tolv olika scener där vi får möta personer och djur som träffade tigern under hennes tid på rymmen.
Tigern är själv inte med i pjäsen. Hon är död. För det är en hona som heter Mikaela, även om hon oftast refereras till som ”den” eller ”han”. Mikaela tvingas bland annat att pantsätta sitt skinn för att få pengar till mat och får sina klor utdragna för att hon har råkat repa en bil.
Öppen tolkning
Pjäsen skrevs för flera år sedan men handlingen kan appliceras på dagens händelser i Europa med romer som tvingas att tigga för brödfödan och flyktingar som söker skydd här.
– Men även på kvinnor eller folk som betraktas som udda varelser i sin egen hemstad för att de sticker ut. Det är öppet för egna tolkningar, säger Åsa Persson.
Hon har dock märkt en skillnad i hur pjäsen mottas av publiken. Tigern hade premiär i Sverige i september förra året, innan flyktingströmmen hade börjat öka markant. Före Sverigepremiären spelade ensemblen pjäsen i Belgien.
– Den belgiska publiken skrattade hejdlöst genom hela pjäsen. Under hösten började även den svenska publiken att skratta mer igenkännande åt flera scener samtidigt som flyktingströmmen hit ökade. Kanske för att flera scener plötsligt blev närmare vår egen vardag, säger Åsa Persson.
Hon berättar att en scen där hon spelar en bankanställd har fått ”ett nytt liv” senaste tiden, kanske för att publiken applicerar den till svenska banker som Nordeas inblandning i Panamaskandalen.
Fransk festival
Det är teaterkompaniet Jupither Josephsson som sätter upp Tigern. Teaterkompaniet grundades av regissören Sofia Jupither och teaterproducenten Ulrika Josephsson förra året. Tigern är deras första uppsättning. Det är en av två föreställningar som representerar Sverige på den prestigefulla teaterfestivalen Festival d’ Avignon i Provence i sommar. Den andra pjäsen är 20 november som också är Jupither Josephssons föreställning.
– Det är en monolog som min kollega David Fukamachi Regnfors spelar, berättar Åsa Persson.
Efter festivalen tar teaterkompaniet farväl av Tigern. Men det finns planer på en ny föreställning som ska spelas nästa vår.
Fotnot: Tigern spelas mellan den 10 och 21 maj på Nya China.