– Hashtag Östeuropa! Hashtag DDR! Hashtag socialism!
Twittercitaten från vinstkramarna haglar på scenen när teatergruppen Det sovande folket repar inför premiären av Dö inte än! Jag ska bara fakturera först. Vad är det som skapar så starka reaktioner? Jo, utredningen om att ha ett tak för hur mycket vinster de privata bolagen ska få ta ut från äldreomsorgen, skolan och förskolorna.
– Alla citat är riktiga, berättar Sanna Persson Sannerholm, en av två konstnärliga ledare för Det sovande folket.
”Alla blir gamla”
Hon har själv jobbat länge som timanställd inom äldrevården och det är därför föreställningen tar sin utgångspunkt i just den branschen. Vårdarbetares egna berättelser framförs, likaså pensionärers tankar om hur det är att bli äldre. Det varvas med fakta i sann folkbildningsanda.
– Vi gör den här pjäsen för att ifrågasätta våra egna fördomar och lära oss mer. Vad är till exempel skillnaden mellan de stora och de små företagen? Vad är skillnaden mellan privat och offentlig omsorg? Genomgående är att personaltätheten är lägre inom den privata äldreomsorgen, säger Sanna Persson Sannerholm.
– Och även om det inte är något jag funderar över varje dag så blir vi alla gamla. Någon gång måste man ta tag i den frågan, säger skådespelaren Adam Schmidt.
Snedvriden debatt
De har träffat forskare, journalister och Aleris vd Anne-Marie Svensson under researcharbetet. Till slut bestämde de sig för att ta företagsägarnas perspektiv – för dramatikens och nyansernas skull.
– När vi spelar från deras position börjar man se frågan ur deras perspektiv. Det här är deras verklighet, de är också vanliga människor med jobb och familjer att försörja, säger skådespelaren Eva Maria Oria.
– Ja, alla tänker ju att vår teatergrupp inte är för vinster i välfärden. Då är det viktigt att se varför de andra är för, annars riskerar man att hamna i ett tunnelseende, säger Sanna Persson Sannerholm som inför förra pjäsen infiltrerade Muf i samma syfte.
De vill också bidra till en mindre snedvriden debatt än den som i dag förs, berättar de, och poängterar att utredningen inte handlar om ett förbud utan bara om ett tak.
– I debatten lyfts alltid småföretagare fram, någon 50+kvinna som har jobbat hela sitt liv i välfärden och nu har startat eget. Hon ser alltid ledsen ut och undrar varför man ska förstöra för henne som brinner för det här, säger Sanna Persson Sannerholm.
– Men det är ju egentligen inte henne som debatten handlar om – vinstförbudet skulle inte ens påverka hennes verksamhet, fortsätter hon.
Spelar Välfärdens grupp 8
Dö inte! Jag ska bara fakturera först börjar under valrörelsen 2014. Ett stopp för vinster diskuteras. De privata välfärdsföretagsledarna spekulerar oroligt om vad som händer om Socialdemokraterna vinner.
– Så när utredningen väl tillsätts reagerar de på samma sätt som vi gjorde när SD kom in i riksdagen, med känslan av ”hur är det möjligt?”. De organiserar sig och tar kampen, säger Sanna Persson Sannerholm.
I föreställningen spelar hon tillsammans med Eva Maria Oria två av Välfärdens grupp 8:s medlemmar – den organisation som åtta kvinnor inom den privata välfärden bildade 2013 som ett svar på LO:s förslag om att begränsa vinsterna i välfärden.
– Det är ju komiskt i sig att de tar namnet från en socialistisk feministisk grupp som står för allt de inte gillar, säger Sanna Persson Sannerholm.
I föreställningen drar de parallellen ett steg längre och låter företagarna kämpa med knutna nävar och kampsånger.
– Samtidigt berättar vi också om ursprungliga Grupp 8 – för vi vill ju inte övertyga publiken om något som vi inte tycker, säger Eva Maria Oria och skrattar.
Allt är inte sant
Vi får följa företagsledarnas oro tills den ödesdigra dagen då beslutet ska tas i riksdagen. De kämpar för att få politikerna att inse att det är en fråga om liv och död. Och att det är orättvist att företagen inom mansdominerade branscher får göra vinst, men inte inom kvinnodominerade.
– På ett kan jag förstå den tanken. Men jag tycker att de är väldigt annorlunda när det är människor det handlar om, säger Adam Schmidt.
Även om många citat är hämtade direkt ur vinstförespråkarnas Twitterflöden och debattartiklar är inte allt i föreställningen sant. Välfärdens grupp 8 har inte gjort någon egen variant av Röda bönors gamla hit Sången och sexualmyterna. Än så länge.
– Men högern snor ju hela tiden av vänstern i dag. Moderaterna kallar sig för arbetarparti och man pratar om att välfärdsföretagen ska stå med mössan i hand. Om 30–40 år har de säkert startat ett Nytt Feministiskt initiativ, säger Adam Schmidt.
Det sovande folket har tagit sitt namn efter den bok som Fredrik Reinfeldt skrev i början av 90-talet. När de gjorde föreställning av den hade Reinfeldt en stående fribiljett. Men han dök aldrig upp.
Är Välfärdens grupp 8 inbjudna?
– Ja, så klart! Det vore roligt om de kom, säger Adam, Sanna och Eva Maria.