BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Många av dem som har fångats av sommarens stora fluga var barn under 80- och 90-talet. De växte upp med pokémons i både spel och som tv-serie och var snabbt på banan när det nu kom ett spel som gjorde det möjligt att gå ut för att jaga de eftertraktade samlarfigurerna genom att följa en karta på mobilen. Jakten på de tecknade digitala varelserna har lett till att både barn, ungdomar och en hel del vuxna nu plötsligt är ute och rör på sig i stället för att sitta klistrade vid en dataskärm hemma.
Lugnare på Rosengård
Malmö var först i landet med att bilda en Pokémon Go-förening, som på kort tid har fått nästan 700 medlemmar. När ETC Malmö träffar ordföranden Samir Arabi-Eter för en intervju på Malmö stadsbibliotek behöver vi inte gå många meter förrän han springer på några av föreningens medlemmar, som genast börjar samtala kring spelet.
– Vi har hört många historier om ungdomar som tidigare har mått dåligt och som har slutat med sitt självskadebeteende sedan de började spela Pokémon Go. Det pratas också om att det har blivit lugnare på Rosengård. Det finns inte så många pokémons att fånga där, så de som spelar söker sig in till centrum i stället, säger han.
Pokémon-fest
De flesta av föreningens medlemmar ligger inom åldersspannet 18 till 23 år. Men både yngre och äldre har dykt upp på de träffar som hålls på måndagar och som har lockat upp till ett par hundra spelare.
– Det är föräldrar som har följt med sina barn hit från Landskrona, som också själva har gått med, säger Samir Arabi-Eter.
Att spelandet bara på några veckor spred sig närmast epidemiskt märktes då en spelare i 12-års åldern bjöd in andra till ett evenemang utanför Stadsbiblioteket, där 500 personer anmälde att de tänkte komma.
– Han fick lite panik så vi i föreningen grep in och styrde upp det hela. Det blev en Pokémon-fest där över 800 personer kom för att grilla och umgås, berättar Samir Arabi-Eter.
Föreningen har kontaktat Malmö stad i hopp om att få bidrag och stöd för olika aktiviteter.
– Vi har bland annat tänkt ordna nattvandringar. Det är många som ändå är ute och rör på sig när det är mörkt, och som då lika gärna kan vara öppna för annat som händer än det rent spelmässiga, säger Samir Arabi-Eter.
Med hjälp av sponsorer har föreningen nu fått löfte om ett bidrag på 20 mobiler, som ska användas för att locka med ensamkommande flyktingbarn.
– Genom att spela kan de komma ut och lära känna staden, säger Samir Arabi-Eter.
Närmare 700 medlemmar
Lokalföreningen startade för två månader sedan och har redan fått närmare 700 medlemmar. Syskonföreningar har dykt upp i flera andra städer och en riksorganisation har bildats. Att man inom föreningarna också träffas i verkligheten bidrar till att en god ton hålls på hemsidan.
– De som uppträder som troll och hånar och trakasserar andra blir blockerade, säger Samir Arabi-Eter.
Han har som många andra spelat under sommaren, även om arbetet med att få ordning på föreningen också har tagit tid. Hans data finns samlade på mobilen, där han har kommit upp i 438 vandrade kilometrar medan han har fångat 3 016 tecknade små figurer. Som rollfigur har han valt en kvinna.
– Det blev en kvinna för att de har roligare kläder, säger han.