– Den nya skivan är mer sammanhållen och mer tematisk än den förra. Det beror delvis på att vi har jobbat med låtarna målmedvetet under en begränsad tid. Soundet är pastoralt och melankoliskt men också lite poppigare än tidigare, säger Christian Cuadra, bandets saxofonist.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Två av medlemmarna i Bjäran är från Sundsvall och två från Örnsköldsvik – därav de dubbla releasefesterna.
– Det ska bli grymt kul att få presentera den nya skivan på hemma-plan i Västernorrland, säger Christian Cuadra som har lämnat Sundsvall för Trondheim där han pluggar jazz på musikkonservatoriet sedan ett par år.
En legend
Den nya skivan spelades in tillsammans med producenten Martin von Schmalensee (som bland annat har jobbat med Kent och fått en Grammis som årets producent) i Mahogany studios i Nora, Höga kusten.
– Han är en legend i branschen och det har varit mycket inspirerande att jobba med Martin i den häftiga miljön i Höga kusten. Det har verkligen bidragit till ljudbilden och det nya dovare och poppigare soundet, konstaterar Christian Cuadra.
Det tajta samspelet märks både på scen och skiva.
– Vi har alla starka viljor och olika musikalisk bakgrund. Men när vi klickar blir det väldigt bra. Fördelen är också att vi har spelat så mycket tillsammans så att vi vet vad som funkar, säger Christian Cuadra om samarbetet i gruppen.
Arbetet i studion gjordes redan i augusti 2015 men sedan har det varit en lång process bland annat med skivbolaget innan skivan nu släpps.
– Desto roligare att äntligen få hålla albumet i sin hand, säger Christian Cuadra.
Trots att skivan släpps först i dag har det redan börjat strömma in recensioner, både från Sverige och utlandet. ”Musik för hjärta och hjärna”, skriver Huffington Post.
– Vi var i USA i våras för sex spelningar och vi ser ett intresse för vår musik även från länder som Belgien, Kanada och Japan. Vi planerar att komma ut och spela mer utomlands under nästa år, säger Christian Cuadra.
Men först blir det fler möjligheter för Sundsvallspubliken att se bandet då de ska göra en skolturné i länet under hösten.
Hur är folkmusikscenen i Sverige och Sundsvall?
– Bra, vi upplever att intresset har ökat under de år som vi har hållit på. Vi har alltid spelat mycket och gjort upp emot 45–50 spelningar per år. I Sundsvall och Västernorrland har Mittfolk haft stor betydelse för att lyfta och pusha unga folkmusiker.
Unga musiker från hela länet
Mittfolk är Musik i Västernorrlands folk- och världsmusikband där unga musiker från hela länet deltar. Och det var just i Mittfolk som medlemmarna i Bjäran träffades och idén föddes om att spela tillsammans.
– Även folkmusiklägret som hålls i Ålsta varje sommar har haft en stor betydelse för att lyfta unga musiker. Där är ett par av oss i bandet numera kurshandledare, säger Christian Cuadra.
Vad är Bjäran?
– Det är ett väsen i form av ett förhäxat garnnystan. I gammal folktro användes den för att stjäla mjölk av grannarnas kor.
Vad händer på Pipeline i morgon?
– Vi kommer att spela nya skivan. Och som förband har vi Mittfolk. Det ska bli grymt kul.