Stadsfestivalen Folk at Heart bjuder på musik med folkliga rötter under dagarna två. Och nätterna. Arrangörer och skivbolagsfolk, ett 70-tal bandkonstellationer och ett stort antal besökare intar Scandic hotell i centrala Örebro i helgen.
Det är andra gången i ordningen som den genreöverskridande mötesplatsen arrangeras efter förebild från Folk Alliance International i USA och Kanada.
– I USA och Kanada har man kört det här i 26 år, berättar festivalgeneralen Andreas Svensson.
60 procent lokala förmågor
Förutom att Folk at Heart är en festival, är det också en mötesplats för musiker, arrangörer och annat branschfolk. Dessutom hålls kurser, seminarier och workshops. Cirka 60 procent av deltagarna kommer från Örebrotrakten men det finns medverkande från övriga Sverige och från USA och Danmark.
– Vi har bjudit in Louis Meyers, upphovsmannen till Folk Alliance International. Om han kommer tänker vi uppmärksamma det genom att dela ut någon form av pris till honom. Han är en sann hjälte, berättar Andreas.
Hotellrum blir plats för jamsessioner
Ett tiotal olika genrer inom ramen för ”musik med folkliga rötter” är representerade under helgen. Dels kan man spela på någon av de offentliga scenerna eller i något av hotellrummen. På rummen pågår jammandet till långt fram på morgonen. Tanken är att arrangörer ska kunna hitta artister till sina scener och att musikerna ska hitta framtida spelkamrater.
Ett av de band som deltog förra gången är Six string yada. Det är en fyra personer stark konstellation som spelar amerikansk folkmusik/Old time med oväntade inslag av punk och metalcovers. Gruppens Erling Bronsberg minns kvällarna och nätterna på hotellet som väldiga roliga.
– Det blev inte mycket sömn, säger han.
– Vi spelade en gång på en av scenerna och i tre olika hotellrum, berättar Agnes Brogeby, en annan av medlemmarna i gruppen.
Representanter från skivbolaget -Rootsy fanns på plats den kvällen. En vecka senare hade Six string yada sitt första skivkontrakt. Ett levande bevis på att mötesplatsen fungerar.
– Vi räknade till cirka 60 nya samarbeten bara mellan olika musiker och grupper när vi summerade 2014 års festival, säger Andreas Svensson.
Ledde till fler bokningar
En annan grupp som minns förra årets Folk at Heart med glädje är Westmannafolk.
– För oss var det väldigt lyckat att vara med på Folk at Heart. Vi är lite för många (13 stycken) för att få plats i ett hotellrum, men spelade på en av scenerna. Det konkreta resultatet blev att vi blev bokade på folkmusikfestivalen i Linköping och Oktoberstämman i Uppsala, berättar violinisten Mats Hellstrand.
Det är riksspelman Carina Normansson som är spelledare i Westmannafolk och hon lyfter fram låttraditionen från Möklinta med omnejd. Gruppen skapar också ny musik. För den som vill höra musik som beskrivs som en mustig gryta med rötter i Västmanland med kryddor från när och fjärran, så deltar Westmannafolk även i årets upplaga av Folk at Heart.
”Får gärna utvecklas på ett spretigt vis”
Även Maria Sedell var med förra gången med utdrag ur sina berättarföreställningar om Dan Anderson och Anna Stina Knas. Ackompanjerad av Thomas Wahlström på sång och gitarr och Andreas Jacobsson på cello.
– Folk at Heart är en mycket fin mötesplats och ett bra tillfälle att marknadsföra sig. Och framför allt är det en galet rolig grej, säger Maria.
När hon nu återkommer 2015 kommer hon att ha ett eget hotellrum. Och det är sedan länge fullbokat. I år deltar hon med ”Om du har vägarna förbi ”en berättelse om en bilresa bland anslagstavlor i Norrland.
– Maria Sedell tillför en ny dimension till festivalen och det blir spännande att se hur hotellrummet som arena passar för berättande. Det är just initiativ som Marias som vi vill ha. Folk at Heart får gärna utvecklas på ett spretigt vis, avslutar Andreas Svensson.