Vem skulle inte vilja dansa samba på Copacabana, läsa romaner i en hängmatta i Buenos Aires eller ta en promenad upp till Machu Picchu. I sommar får du nöja dig med att följa med på vår kulturresa med allt ifrån Nobelpristagare till hiphop, filmiskt ultramaraton och en kontroversiell Jesus.
Colombia
Litteratur: Pilar Quintana
”Som den konstnär hon är hittar Pilar Quintana sår vi inte visste att vi hade, visar oss deras skönhet och kastar sedan en näve salt i dem” skriver författaren Yuri Herrera i en recension av ”La perra”, Quintanas senaste bok. I år kommer den ut på engelska med titeln ”The bitch”. Vi möter Damaris som lever med sin make vid den colombianska Stillahavskusten, en långt ifrån idyllisk plats som ofta plågas av naturens krafter. En dag adopterar hon en föräldralös hundvalp och döper den till Chirli, namnet som hennes dotter skulle ha fått.
Venezuela
Film: ”Once Upon a Time in Venezuela”
Regissören Anabel Rodríguez Ríos dokumentär tar oss till fiskebyn Congo Mirador, belägen i de oljerika delarna av landet, i ett område känt för catatumboåskan, ett naturfenomenet som gör att det blixtrar 300 dagar per år. Kvinnorna Tamara och Natalie får representera hur landet, med Rodríguez Ríos ord, blivit uppdelat i två grupper – för eller emot ”chavismo”. Trots den ekonomiska och demokratiska krisen i Venezuela så har filmindustrin fortsatt att producera inhemsk kvalitetsfilm. ”La hora cero”, (2010) en actionthriller som utspelar sig i 1990-talets Caracas, är en av de största succéerna och på senare år det också rapporterats om en venzuelansk skräckfilmtrend.
Bolivia
Konst: Roberto Mamani Mamani
Roberto Mamani Mamanis rötter i aymarafolket är ständigt närvarande i hans konst. Färgstarka målningar är hans signum och han återkommer till symboler för Anderna, som berg, lamor, kondorer och det traditionella klädesplagget cholita. Utöver att måla på duk och papper har Mamani Mamani även skapat jättemuraler på hyreshusfasader i El Alto.
Brasilien
TV: ”Kristi första frestelse”
Jair Bolsonaro, som kallat sig själv stolt homofob, har beslutat att filmer som skildrar homosexualitet, pornografi eller ”genusideologi”, inte ska få statligt stöd i Brasilien. Det handlar inte om censur, enligt presidenten, utan om att ”kuratera” utbudet med nationalism, familj och religion som grundpelare. Att en del stödjer hans reaktionära kultursyn var tydligt då komedigruppen Porta dos fundos Netflix-special ”Kristi första frestelse”, där Jesus är gay och jungfru Maria röker gräs, släpptes i december. Två miljoner skrev på protestlistor och filmen stoppades av en domstol. Högsta domstolen beslutade dock att filmen får visas. Då hade komedigruppens kontor redan brandbombats.
Film: ”Pojken och världen”
Oscarsnominerad animerad långfilm från 2013 där vi följer pojken Cacu ut på äventyr i jakten på hans pappa. Från huset invid regnskogen ger han sig av mot storstaden, bärandes på en resväska endast innehållande ett foto på honom och familjen. På vägen får han en dyster inblick i en industrialiserad och globaliserad värld men stöter också på färgstarka människor och parader. Illustrationerna har jämförts med konstnärer som Joan Miró och Georges Braque. Filmen saknar i princip dialog (förutom några meningar på baklänges-portugisiska) men har ett svängigt soundtrack med både panflöjt, samba och hiphop.
Chile
Film: ”Neruda”
Film från 2016 om Pablo Neruda, poeten som behärskade det politiskt radikala likväl som kärlekslyrik. Den chilenska nationalikonen fick Nobelpriset i litteratur 1971, som landets andra författare efter Gabriela Mistral. Manusförfattarna till ”Neruda” har ett avslappnat förhållande till historien och med regissören Pablo Larraín vid rodret blir resultatet en gäckande katt- och råttalek. Gael García Bernal spelar polisen som jagar Neruda i Santiago 1948 efter att poeten hållit ett kritiskt tal mot den dåvarande presidenten. 25 år senare skulle Neruda dö, misstänkt lägligt för general Pinochet som precis tagit makten.
Musik: Ana Tijoux
Ana Tijoux föddes i Frankrike 1977, dit föräldrarna flytt efter Pinochets kupp, och sin introduktion till hiphop fick hon i Paris. När familjen återvände till Chile fortsatte hon utveckla sin talang som rappare och låtskrivare. Som 20-åring startade hon bandet Makiza, senare följt av en solokarriär. Tijouxs texter har alltid rört sig kring frågor som jämställdhet, fattigdom och sociala orättvisor. Låten ”1977” från 2010 hittade en ny publik några år senare på den spelades i tv-serien ”Breaking bad”.
Argentina
Film: ”La Flor”
Den 13 timmar långa ”La flor” (Blomman) har kallats ett filmiskt ultramaraton och är inspelad över tio år. Huvudrollsinnehavarna återkommer i vart och ett av de sex avsnitten som tar oss från musikal till spionthriller till en fransk klassiker i ny tappning. En skorpinionmjölkande kult på jakt efter evigt liv och en ondskefull inka-mumie är några av de mer ögonbrynshöjande inslagen. Regissör är Mariano Llinás och serien går att streama via grasshopperfilm.com