AUSTRALIEN
Musik: Operahuset i Sydney
Coronavirusets framfart fick operahuset att precis som de flesta andra kulturinstitutioner stänga sina dörrar. Istället har de tagit fram ett digert digitalt program med namnet “From our house to yours”. Torsdag till söndag sänds liveprogram, föreställningar och annat från arkivet. Se videointervjuer med bland andra konstnären Arthur Jafa, musikern Brian Eno och dansaren Natalia Osipova.
Musik: Sampa the Great
Sampa Tembo växte upp i Zambia och Botswana och kom till Australien för att studera för sex år sedan. Som Sampa the Great har hon snabbt blivit en välkänd och hyllad rappare och spoken word-artist. Debuten “The Return”, där hon strävade efter att koppla samman sin gamla och sin nya värld, vann Australian Music Prize för bästa album 2017. Sampa är en del av en växande australisk hiphop-scen i förändring där de största just nu är drill-rapparna OneFour.
Litteratur: Shaun Tan
Den australiska författaren och illustratören Shaun Tan växte upp utanför Perth på Australiens västkust. I dag har han flera fantastiska böcker bakom sig. Den ordlösa “Ankomsten” från 2006 tecknar en migrants landstigning i en surrealistisk värld – ofta skrämmande, alltid vacker och spännande. Hans senaste bok “Tales from the inner city” (2018) är en samling korta berättelser om relationen mellan stadens människor och djur. Alla är rikt illustrerade och även här befinner vi oss i en märklig värld. Shaun Tan tilldelades Almapriset 2011. Samma år fick han en Oscar för bästa animerade kortfilm.
Konst: Tracey Moffatt
Fotoserien “Something more” gav 1989 Tracey Moffatt en knuff ut på den internationella konstscenen. Hon avbildar en glamorös men oskuldsfull kvinna vars blick är fäst i fjärran. Samma år visades hennes “Night Cries: A Rural Tragedy” på filmfestivalen i Cannes. Det är en film kring relationen mellan en aboriginkvinna som tar hand om sin åldrande vita adoptivmor. Många av Moffatts verk har kopplats till hennes egen bakgrund – hennes biologiska mor är aborigin men Tracey och hennes syskon flyttades till en fosterfamilj. År 2017 deltog Moffatt i Venedigbiennalen.
MARSHALLÖARNA
Film: “The Dome”
Marshallöarna består av över tusen öar och atoller, utspridda i Stilla havet. På Bikiniatollen började USA 1946 utföra kärnvapenprov. Året därpå bytte man plats, då tvingades invånarna på atollen Enewetak evakuera och fick inte återvända på 30 år. Över 40 provsprängningar gjordes här under 1940- och 50-talet bland annat av USA:s första vätebomb. På en av Enewetaks öar ligger “Runit Dome”, en betongkupol som tros rymma runt 73 000 kubikmeter radioaktivt avfall. Nu ökar rädslan att oväder och klimatförändringar kan leda till skador på strukturen och läckage i havet. Det 40 minuter långa reportaget “The Dome” går att se på Australiensiska ABC. (www.abc.net.au.)
AMERIKANSKA SAMOAÖARNA
Film: “Next goal wins”
År 2001 förlorade Amerikanska Samoas herrfotbollslandslag mot Australien med 31-0 i en VM-kvalmatch. Det är fortfarande den största förlusten för landslag. De brittiska filmarna Steve Jamison och Mike Brett misstänkte att det fanns en berättelse värd att dela med världen och reste till önationen. Deras “Next goal wins” hittade spelare med enormt hjärta och ett öppet sinne. Fokus ligger på den då 25-åriga backen Jaiyah Saelua, som tillhör det samoanska tredje könet fa’afafine. Utanför fotbollsplanen lever hon sitt liv som kvinna. “Det västerländska ordet skulle vara transgender men fa’afafine har annorlunda, djupare mening i vår kultur”, förklarade Jaiyah i en intervju inför premiären.
NYA ZEELAND
Film: Sagan om ringen-trilogin
Intresset för Nya Zeeland som turistdestination exploderade när publiken förstod att scenerna från Fylke, Isengard, Lothlorien och självaste Mordor spelats in i regissören Peter Jacksons hemland. (Mordor är i verkligheten nationalparken Tongariro.) Streama alla de tre filmerna ”Härskarringen”, ”De två tornen” och ”Konungens återkomst” en regnig eftermiddag. En “Sagan om ringen”-serie är också på gång, en prequel producerad av Amazon, och även den spelas in i Nya Zeeland.
Film: “What we do in the shadows”
Skräckkomedi i mockumentär-stil där vi möter de fyra vampyrerna Viago (379 år), Deacon (183 år), Vladislav (862 år) och Petyr (8 000 år) som delar ett litet hus i en förort utanför Wellington. Under dagtid tjafsar de om vems tur det är att göra olika hushållssysslor och när solen gått ner tar de tre yngsta bussen in till city för att leta offer, ofta med hjälp av Jackie, en människa som vill bli vampyr. Filmen från 2014 är gjord av Jemaine Clement, en halvan av “Flight of the Conchords” och Taika Waititi, regissör till bland annat “Jojo Rabbit” och “Thor: Ragnarök”. “What we do in the shadows” blev även tv-serie förra året men nu med vampyrer bosatta i New York-stadsdelen Staten Island.