Det blev inget nobelpris förra året heller för Anne Carson, den kanadensiska författaren, poeten och essäisten som numera alltid är en lågoddsare. Men snart är det kanske dags så plocka upp ”Röd självbiografi”, i vilken det lilla röda monstret Geryon från den grekiska mytologin förvandlas till en ung nutidsman, eller den på svenska nyutkomna diktsamlingen ”Lediga män”.
USA
Konst: LACMA@home
Alla museer är inte lika skickliga på att göra material tillgängligt online. Los Angeles County Museum of Art, LACMA, hör till de goda exemplen och har skapat en lättnavigerad sajt. Under ”Watch” finns korta filmer om samtidskonstnärer som Cathrine Opie och James Turrell men även en bakom kulisserna-titt på konservatorns arbete. Se även video-introduktionen till John Baldessari med Tom Waits som berättarröst. Under ”Listen” finns kategorier som utställnings-soundtrack, musik inspirerad av konst samt Jazz at LACMA. På sidan finns även artiklar, kurser och utbildningsmaterial.
Podd: ”Dolly Parton’s America”
Varför alla älskar Dolly? Och hur blev drottningen av tuttskämt en feministikon? Det frågar sig intervjuaren Jad Abumrad efter att ha konstaterat att countrystjärnan verkar gå hem i alla läger. ”Dollytics”, det vill säga en välutvecklad strategi för att inte hamna i situationer som kräver politiska ställningstaganden, är hennes brorsons analys. Låtskrivaren Parton har å andra sidan inte undvikit sociala frågor eller tuffa livsöden. Podden gör en djupdykning just i Dollys texter, men även hennes uppväxt i Tennessee och otroliga framgång på en mansdominerad musikscen.
Litteratur: ”Ett amerikanskt äktenskap”, Tayari Jones'
Tayari Jones bästsäljare från 2018 om nygifta Celestial och Roy kom ut i svensk översättning i höstas. De verkar vara det perfekta paret; hon är en konstnär på uppgång, han en framgångsrik affärsman. De bor i ett Atlanta där den svarta befolkningens ekonomi blir allt bättre och inflytande större. Men att USA:s rättssystem präglas av rasism har vi påmints om under sommaren. Under en resa anklagas Roy för ett brott som Celestial vet att han inte begått. Han är en svart man på fel ställe vid fel tidpunkt. Roy döms till tolv års fängelse. Kommer deras äktenskap att klara prövningen?
Kuba
Konst: Alexandre Arrechea
En av professorerna på konstskolan skickade studenterna till den vackra men delvis fallfärdiga stadsdelen gamla Havanna för att se om de kunde hjälpa invånarna med något projekt. Där skapades Arrecheas starka band till arkitektur, något som inte minst syns i hans välkända skulptur av New Yorks Chrysler building ihoprullad som en brandslang. Hans konst tar sig an sociala frågor, allt från migration till övervakning, och avbildar ofta vardagliga föremål och publika platser i ny form. Arrechea var fram till 2003 en del av det framgångsrika konstnärskollektivet Los Carpinteros.
Mexiko
Film: ”Gatans desperados”
”Gatans desperados” (Los olvidados) från 1950 är en av historiens mest hyllade latinamerikanska filmer. Det mexikanska dramat är regisserat av den spanska avantgarde-filmaren Luis Buñuel. Vi följer en grupp gatubarn i Mexico Citys slum. El Jaibo har precis kommit ut ur ungdomsfängelse och söker upp sitt gamla gäng. Även den som har ett gott hjärta sugs snabbt in i våldet. Socialrealism blandas med poetiska utsvävningar och surrealism, det senare en paradgren för Buñuel.
Film: Lucha México
Lucha libre, den mexikanska varianten av wrestling, är ett folknöje som varje vecka bjuder på en kamp mellan gott och ont med maskerade brottare i huvudrollerna. Filmen utlovar ”en titt under masken” och vi möter några av landets största luchadores, som Shocker, Blue Demon Jr (son till Blue Demon) och amerikanen Jon Strongman. Här finns också de tragiska ödena för El Hijo Del Perro Aguayo och Fabian El Gitano. Netflix har en serie på samma tema, ”Nuestra Lucha Libre”.
Jamaica
Musik: Grace Jones
Det är 40 år sedan ”Warm leatherette” kom ut men albumet känns, som mycket av Grace Jones musik, tidlöst och modernt. Hennes tidigare discosound var till denna skiva utbytt mot new wave med en injektion av reggae och hennes mörka, avtrubbade röst fick mer plats. Covern på Pretenders ”Private life” blev genombrottshiten. Musiken fick snart dela tiden med skådespelarroller som Bond-skurken May Day och Zula i ”Conan – förgöraren” som tidiga höjdpunkter. I sommar skulle Grace Jones ha kuraterat London-festivalen Meltdown men den är inställd på grund av corona så det blir i stället nästa år.
Puerto rico
Musik: Bad Bunny
Puertoricanska Benito Antonio Martínez Ocasio, mer känd som Bad Bunny, är i dag en av världens mest streamade artister – och han har lyckats utan att byta från spanska till engelska. Han slog igenom 2018 med ett antal samarbeten, bland annat med rapparen Drake. I dag klarar sig Bad Bunnys reggaeton utmärkt utan draghjälp av andra stjärnor, ett par av hans senaste hits är ”Yo perreo sola” och ”La difícil”. Han fanns också med på scenen under latina-stjärnorna Jennifer Lopez och Shakiras halvtidsshow under förra årets Superbowl. Bad Bunny har också tagit reggaeton ett steg framåt genom att utmana könsroller och sexism i en genre länge präglad av machokultur.