BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Tanken med resan är att bredda världen för barn och deras föräldrar, att ge en chans till en kulturupplevelse och en stunds glädje, säger Karin Svärdh.
Kan skapa nya kontakter
För gammelsvenskarna blir det också en chans att lära känna nya svenskar och öka integrationen i samhället.
– Förhoppningen är att det skapar nya kontakter mellan människor. Kan man inte följa med och köra så kanske man kan låna ut en bilstol eller en bilkudde, säger hon.
Några av volontärerna som hjälper till med Sånglärkan i Vivalla arbetar också i Lerbäck, och det är genom dem som samarbetet har blivit möjligt.
– Det känns otroligt roligt att vi är inbjudna och kan få åka till Lerbäck. För många familjer kan det bli en lång sommar i trång lägenhet och då är en sådan här resa något att se fram emot, säger Karin Svärdh.
”Inte självklart åka utanför stan”
I år spelar Lerbäcks teater familjeföreställningen Robin Hood som passar för barn från fyra år. Och barnen från Vivalla får resa dit för att se genrepet den 29 juni. En kulturupplevelse som Karin Svärdh tror kan få stor betydelse.
– För de här familjerna är det inte självklart att åka utanför stan. De flesta lägger inte pengar på en teaterresa. Men när man lever med tuffa livsomständigheter kan sång, musik och teater vara det som behövs för att man ska må bra. Alla behöver vi något mer än mat och sömn. Vi behöver gemenskap och kultur, säger hon.
Till vardags utgår Sånglärkans verksamhet ifrån förskolorna i Vivalla. Karin Svärdh flyttar runt mellan de olika förskolorna och håller i sångsamlingar där både barn och föräldrar medverkar. Syftet är att förbättra språkutvecklingen med hjälp av sånger, men också att skapa gemenskap och delaktighet.
– Det blir ett sätt för föräldrar att komma in i förskolan och få koll på vad som händer. Har man inte gått i svensk skola är det lätt att tro att förskolan bara är mat, vila och lek trots att det händer så mycket mer, säger Karin Svärdh.
Verksamheten har pågått sedan årsskiftet 2013 och 2014 och i vintras fick Karin Svärdh Örebro kommuns pedagogiska pris för sitt arbete med sång och musik.
– Det var ett erkännande för allt jobb som jag har lagt ned och det gör att jag vill fortsätta att utveckla Sånglärkan, säger hon.
Vill fungera som spideln i nätet
Drömmen är att arbeta med den här pedagogiken på heltid och som en spindel i nätet sprida metoden i kommunen och i hela landet.
– Jag brinner för att göra något för andra och det här tror jag sätter ordentliga avtryck hos de som är med. Varje termin gör vi också något extra som kan bli ett ljust minne. Nyligen hade vi avslutningskonsert med Boris och i vintras spelade vi in en skiva, säger hon.
I sommar är inga aktiviteter inplanerade, förutom teaterresan.
– Det kanske inte blir så stor uppslutning eftersom det är i slutet av Ramadan. Men det händer i alla fall något för de som kan och vill, säger hon.