– Och nästa år är det på en lördag, så nu har vi två år vi kan köra, säger Fredrika Almqvist från den tvärkonstnärliga klubben Wonderland, som tillsammans med föreningen Ladyfest Göteborg arrangerar 8 mars-fest på Hoki Moki imorgon.
– Det känns stort. Vi uppmanar alla att gå ut och demonstrera innan. Kom till oss sedan och se det här som en fest där man kan få dansa av sig all ilska. Det känns viktigt för att Göteborgs feminister ska orka ännu ett år av kamp, säger Sofie Eklund från Ladyfest.
Hon får medhåll av Fredrika Almqvist som menar att dansen är ett sätt att hantera energin som uppstår vid ilska.
– Alla känner vilken befrielse det kan vara att få röra på sig och leda om energin till en kraft som går ut i hela kroppen. Att få göra det till riktigt bra musik gör att man kan transformera det till en positiv känsla istället. Jag tror aldrig feminister kommer gå ut och puckla på någon. Kanske skulle man behöva dansa inför fotbollsmatcher, jag tror det hade hjälpt mycket.
Konst och performance
Men alla älskar inte att dansa, understryker Sofie Eklund. Ett annat sätt att få utlopp för sin vrede mot patriarkatet är att låta sig gaddas av tatueraren som också kommer vara på plats imorgon, berättar hon.
Dessutom kommer feministisk konst att ställas ut för allmän beskådan, arrangörerna av Statementfestivalen kommer spela musik från förra årets artistlineup och det ska även ske pop up-performances – som bland annat involverar tårtor, men mer än så vill Sofie Eklund inte avslöja.
– Det blir en stor mix av högt och lågt, säger hon.
Politisk gemenskap
Både Sofie Eklund och Fredrika Almqvist tycker att klubbar utgör självklara sammanhang för att bygga politisk gemenskap.
– För oss som har jobbat mycket med klubbar som mötesplatser är de det. Många går ju på klubb och det är ett ställe där man ganska naturligt kan träffas och stärkas. Det uppstår en vi-känsla när många som kämpar för samma sak samlas på en plats, tycker Fredrika Almqvist.
– Folk blir berörda av och stöttar varandra. Vi hoppas kunna skapa en atmosfär som man ska känna sig stärkt av. Jag tänker att ingen orkar kämpa särskilt länge om de sitter på sin egen kammare. Men att träffa andra och se att det finns så många grymma feminister som vill saker, jag tror verkligen man blir boostad att orka själv då, säger hon.
Vill skapa ett tryggt rum
Bland det jobbigaste med att arrangera en klubb är nervositeten över att ingen ska dyka upp, berättar Fredrika Almqvist. Som arrangörer av en feministisk fest tycker Sofie Eklund också att ansvaret de har för att skapa ett tryggt rum kan vara tufft att axla. Även om det är något de pratar mycket om både inom gruppen och andra de samarbetar med menar hon att de inte kan stå till svars för alla som kommer till deras arrangemang.
Men Sofie Eklund hoppas att de med klubben imorgon kommer lyckas skapa en plats befriad från en patriarkal syn både på samhället och på kroppar.
– Det vore grymt om vi kan uppnå det trots att vår klubb inte är separatistisk, säger hon.