Matilda Nordlund började med cheerleading för sex år sedan. Hon har en bakgrund som dansare och har även varit dansinstruktör.
– Jag träffade en tjej på mitt gym som höll på med cheerleading, hon föreslog att jag skulle testa. Då var jag 20 år gammal och skrattade själv åt att jag skulle börja med cheerleading när jag var 20, men det gick ju bra.
Flera i laget har tidigare dansat eller varit gymnaster. Som lagets yngsta deltagare, tolvåriga Tilda Mattisson.
– Jag började med cheerleading i stället, för här får jag kombinera dans med gymnastik, säger hon.
Kombinerar flera idrotter
Just kombinationen av flera olika idrotter är det som lockar de flesta att börja träna cheerleading. När lagen tävlar måste fem olika moment ingå; dans, gymnastik, hopp, pyramider och en ramsa. Sporten ställer stora krav på kondition, koordination, styrka och rytmik.
– Vi tränar tre tvåtimmarspass i veckan. Måndagar tränar vi enbart gymnastik, det är nog de hårdaste passen, berättar Matilda Nordlund.
Sporten kommer från USA och många har sett cheerleaders i amerikanska filmer. Men det ger ofta en skev bild av sporten.
– Vi har aldrig pompoms när vi tävlar och vi tränar för att tävla själva, inte för att supporta andra lag, säger Matilda Nordlund.
Hon berättar att laget någon gång ställt upp som cheerleaders åt andra lag, bland annat Örebros amerikanska fotbollslag ”Black Knights”. Men då som en kul grej för att visa upp sin sport eller för att samla pengar till lagkassan.
– Vi gör en del uppvisningar också, bland annat på marknadsaftonen.
Laddar för riksmästerskapet
De senare åren har antalet utövare ökat stadigt i Sverige och numera finns det lag över hela landet. Men det finns få nationella tävlingar. ”Fire” tävlar i distriktsmästerskapen, som de alltså vann i år och i riksmästerskapen. Förra året kom de tvåa i riksmästerskapet, i år avgörs tävlingen i slutet av maj.
– Vi tränar hela året för att tävla två gånger. Man kan tävla utomlands också, men det kostar för mycket pengar. Och för att kunna bli uttagen i VM måste man tävla på högsta nivån, level sex. Vi tävlar i level tre, berättar Matilda Nordlund.
Nu håller laget på att förbättra sitt program inför riksmästerskapen.
– Vi filar på detaljer och har bytt ut en del övningar till en högre svårighetsgrad. Målet är hela tiden att bli bättre.
”Fire” har tre tränare, Robert Wideudde och Veronica Wilhelmsson i gymnastik och Jennifer Paatelainen som ansvarar för tävlingsprogrammet. Hon berättar att det tar ungefär en månad att sätta ihop ett program, men sedan justeras det hela tiden. Jennifer Paatelainen har själv tävlat i ett mycket bra lag från Helsingfors. Hon har även jobbat länge som tränare åt lag i olika åldrar och nivåer.
– Jag började med cheerleading när jag var 13 år, nu är jag 33. Det bästa med cheerleading är kombinationen av olika moment och att alla kan vara med, vi behöver personer med olika egenskaper och kroppsformer. Som tränare är det roligaste att se hur snabbt deltagarna utvecklas, speciellt de yngre, säger hon.