– Jag tror att folk börjar tröttna på sina traditionella firanden. Släkter är mer utspridda än tidigare och man sitter inte hemma i varsin bondgård längre, säger Josefin Gran.
Startade för sju år sedan
Det gemensamma firandet på Pustervik startade för sju år sedan och arrangeras av musik- och kulturföreningen Truckstop Alaska tillsammans med Pustervik och en stor grupp volontärer. Idén var att ordna ett firande som inte kostade någonting och dit alla var välkomna. De dukade upp långbord framför stora scenen och övertalade restauranger och grossister att skänka överbliven mat. Redan första året kom det flera hundra personer och Robin Tigerryd är inte förvånad över att så många lockas av att fira jul på ett annorlunda sätt.
– Folk har höga förhoppningar på julfirandet sedan man är barn. En modern och traditionell jul infriar inte de förhoppningarna för det blir sällan så mysigt och härligt som man tänkt sig. Tvärtom blir det stressigt och man känner en press när förhoppningarna inte kan infrias, säger han.
Genom att fira jul på Pustervik slipper man all logistik och allt planerande. När man kommer dit är allting redan ordnat. Robin Tigerryd tror också att folk lockas av att göra någonting gott för andra.
– Man tänker att man vill göra goda handlingar kring jul, och en del i att genomföra det är att gå till Pustervik och vara trevlig mot folk, säger han.
Mycket olika folk
Det första firandet riktade sig särskilt till ”hemlösa, släktlösa och rotlösa”. Men Josefin och Robin, som följt evenemanget sedan det startade, märker att allt fler grupper människor hittar dit.
– Det kommer olika gäng hemlösa och migranter, men också socialt engagerade familjer från olika stadsdelar, utbytesstudenter, pensionärer och en hel del undergroundfolk. Och Pustervikspubliken såklart, säger han och får medhåll av Josefin:
– Det är sällan man ser så många olika människor på samma ställe.
De tycker också att det känns mer socialt accepterat att välja bort en traditionell familjehögtid och delta i något av de öppna firandena.
– I början tänkte nog många automatiskt att firandet på Pustervik var för hemlösa och fattiga, inte för barnfamiljer. Men jag tycker att det här är ett mer socialt accepterat sätt att fira nu. Jag tror att fler och fler känner att de kan gå dit, säger Josefin.
En speciell stämning
De beskriver att stämningen på Pustervik är speciell den här kvällen. I början kan det vara lite trevande, men sedan börjar människor prata med varandra och barnen hittar jämnåriga att leka med. Volontärerna brukar känna att de gör någonting värdefullt. Josefin minns särskilt ett julfirande då hon själv var med och arrangerade firandet.
– Vid ett tillfälle fick stämningen mig att börja gråta, att se alla sitta och prata, så många människor som aldrig skulle ha träffats annars, säger hon.
Nu för tiden finns flera publika firanden att välja på för den som vill fira en jul i gemenskap. I S:t Johanneskyrkan ordnar Stadsmissionen ett firande med julbord och ”gottebord” som avslutas med en gudstjänst. Firandet pågår i tre dagar och engagerar ett hundratal volontärer. I Oscar Fredriks kyrka startar festligheterna med en gudstjänst och sedan kan man fortsätta firandet med mat och sång i församlingshemmet. Flera träffpunkter för äldre har julbord till självkostnadspris och om man är sugen på en helt annorlunda julafton visar Hagabion gratis långfilmer hela julafton.
”Man vill bara ha roligt”
Josefin Gran tycker att det är viktigt att det finns firanden som är öppna för alla.
– Det känns särskilt viktigt just nu. Jag tycker att det sänder helt andra signaler än allt annat vi matas med i resten av samhället. När fler sådana här ställen och sammanhang dyker upp blir det mer socialt accepterat, säger Josefin Gran.
Robin Tigerryd tycker att fler verkar hitta tillbaka till det julen ursprungligen handlade om.
– Det känns som om folk tar tillbaka den jul som de egentligen är ute efter. Man vill bara ha roligt, kunna slappna av, känna gemenskap och utöva medmänsklighet på ett enkelt sätt, säger han.
Göteborg finns flera öppna firanden för alla som vill ha en stunds julstämning och gemenskap. För den som är mer sugen på långfilm och fotboll finns också alternativ.
En anständig jul
På Pustervik bjuds det på julmat och livemusik under hela eftermiddagen. Maten serveras från klockan 14 och det delas även ut kläder och hygienartiklar till den som behöver. Firandet är ett ideellt samarbete mellan gruppen En Anständig Jul, Pustervik, och Truckstop Alaska.
När och var: Julafton klockan 12–20 på Pustervik.
Tredagarsfirande med Stadsmissionen
På julafton ordnar Stadsmissionen ett öppet och kostnadsfritt firande. Mellan klockan 12 och 16 står ett julbord uppdukat och klockan 17 avslutas firandet med en gudstjänst. Firandet återupprepas sedan på juldagen och annandagen med samma upplägg.
När och var: Julafton, juldagen och annandagen klockan 12–18 i S:t Johanneskyrkan.
Jul för filmentusiaster
Som traditionen bjuder håller Hagabion öppet på julafton och visar gratis film. Programmet presenteras på deras hemsida inom kort, men förra året visade de bland annat Sameblod, Min faster i Sarajevo och Karl-Bertil Jonssons julafton.
När och var: Julafton 11–20 på Hagabion.
Svettig jul i Bergsjön
På julafton är det en öppen, gratis fotbollsturnering i Sandeklevshallen för barn mellan sju och tio år. Man anmäler ett lag med minst fem spelare på plats. Om man inte gillar fotboll så kan man leka i danssalen och friidrottshallen.
När och var: Man anmäler lag mellan klockan 14–15 på julafton. De första matcherna börjar klockan 15. Adressen är Kvadrantgatan 88.
Lugn och ro i vinterträdgården
Palmhuset är öppet på julafton men det blir inget speciellt firande. Däremot är deras vinterträdgård med amaryllis, julrosor och barrträd en lugn tillflyktsort för den som behöver en stunds vila.
När och var: Klockan 10–16 i Palmhuset i Trädgårdsföreningen. Gratis entré.
Gemensamt firande i Saronkyrkan
Julaftonen inleds med samling vid krubban. Därefter är det knytkalas och dans kring granen. Det kostar ingenting att vara med men alla tar med något till julbordet.
När och var: Julafton klockan 11–14.30 i Saronkyrkan. Anmälan senast den 19 december till info@saron.se, telefonnummer 031-741 12 00 eller på en lista i entrén i kyrkan.