– Den ena handlar om genusfilosofisk improvisation, man kanske även kan säga normkritisk poetry slam, säger Hanna Widell.
Workshopen leds av Tina Ruth, kulturkonsulent på Örebro läns bildningsförbund och Bodil Lundeberg, som leder kurser på Stockholms Improvisationsteater.
Den andra workshopen handlar om självhjälp och arrangeras av kvinnohuset i Örebro.
– De har självhjälpsgrupper på kvinnohuset och ska illustrera hur det arbetet går till, berättar Hanna Widell.
Poesi och vernissage
Åttonde mars firas med en kafékväll med varierande innehåll på Kulturhuset.
– Det blir flera korta scenframträdanden, bland annat poesi. Och musik både med band och soloartister, Riverton Blues, Ellie Hallberg, Drottningen och Esse Quam Videri spelar.
Den 8 mars är det även vernissage för en utställning med Örebrokonstnären Larspers Carina Roxäng och Linda Disley från Vingåker på Kulturhuset. Roxäng visar fritt broderi och grafiska tryck som hon själv beskriver som dagboksanteckningar över händelser och människor hon har påverkats av. Disley ställer ut teckningar av människor och relationer.
– Båda konstnärerna kommer hit till vernissagen, berättar Hanna Widell.
Utställningen pågår till den 18 mars.
Workshop i gerillaslöjd
Under resten av veckan är programmet delvis öppet.
– Vi vill nå ut till så många som möjligt, därför vill vi ha ett så brett program. Och det går fortfarande att anmäla sig om man vill göra något. Det är budskapet som är viktigt, feminism och jämställdhet ska stå i fokus, säger Hanna Widell.
Merparten av arrangemangen börjar klockan 17 eller senare. På programmet finns bland annat en slöjdworkshop i gerillaslöjd.
– Deltagarna får först lyssna på en föreläsning och sedan testa att göra egen gerillaslöjd. Det är slöjd med ett budskap, till exempel en väggbonad med ett feministiskt budskap i stället för ett traditionellt som ”morgonstund har guld i mun”.
Systerskap och nätverk
Det blir även arrangemang utanför Kulturhuset. Den 9 mars är det ett öppet samtal om systerskap som konstnärlig strategi med konstnärsduon Sisters of Jam, systrarna Moa och Mikaela Krestesen, på Örebro konsthall. Deras utställning Kate Millet Farm om den feministiska pionjären Kate Millet visas där. Sisters of Jam vill lyfta fram kollektiva arbetsmetoder och ska prata om vikten av generationsmöten och systerskapets nätverk.
– Det är frågor som alltid är aktuella, inte bara i samband med åttonde mars. Man kan tycka att utvecklingen går framåt, men sedan kommer det bakslag. Det är viktigt att hålla igång debatten, säger Hanna Widell.
Hon berättar att de försöker nå nyanlända kvinnor genom olika organisationer.
– Men det är ganska svårt, de har ju inte någon gemensam förening som vi kan nå dem genom.
Går det att nå män?
– Systerskap har arrangerats sedan 2008, det har huvudsakligen varit kvinnor som har kommit tidigare år. Men även om vi pratar för redan frälsta så är det viktigt att vi samlas för att utbyta kunskap och peppa varandra för att vi ska orka kämpa vidare.