Finnstigen är ett slags friluftsmuseum i Bredsjö som visar svedjefinnarnas liv i Bergslagen från ankomsten på 1500-talet då de levde i skogskåtor till en betydligt mer komfortabel tillvaro som på den uppförda Finngården med bekvämligheter som glasfönster och annat som hörde tiden till på 1800-talet. Svedjefinnar brukade jorden genom att bränna ner skog och plantera i askan som fungerade som gödning några år till ett nytt område brändes, eller sveddes. De var välkomna att bosätta sig i skogslandet för att marken skulle ge avkastning i den annars oproduktiva skogen. Det var fram till att samma skog behövdes för att förse hyttorna med bränsle för järnframställning.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är bland annat den konflikten som musikalen vi ger här i dag handlar om. Simon Finne, som är en historiskt belagd person som kom till Sången i Hällefors 1590, kommer i konflikt med överheten som vill åt hans mark. När tillsyningsmannen kommer för att ta med sig Simon till häktet i Karlstad slutar det med att denne överhetens representant dödas, säger Osmo Holappa.
Andlig spis
Innan musikalen med sina dramatiska inslag spelades hölls det en friluftsgudstjänst på finska vilket speglade det förhållandet att svedjefinnarna efter ett halvsekel hade blivit så många i Bergslagen att många församlingar höll sig med finsktalande präster. Förutom andlig spis fanns det också möjlighet till mer kroppslig förtäring med traditionell finsk mat. Den tillagades över öppen eld av Jouko Vehkalahti och Veikko Räisänen.
– Vi gör kolbullar av pannkakssmet och tärnat fläsk, förklarar Jouko Vehkalahti.
"En viktig del av Hällefors historia"
Kolbullar serverades, gudstjänst gavs och musikalen spelades vid Finngården som avslutar den omkring två kilometer långa Finnstigen. Stigen börjar med Tjärdalen där trätjära framställs på gammalt sätt. Nästa station är kåtan som följs av milan där man tillverkade träkol till gruvnäringen. Nybygget visar en ålderdomlig finsk skogsgård medan Finngården är ett 1800-talshemman där den finska och svenska kulturen har blandats.
– Det svenska och det finska hör samman här. Och det finska är en viktig del av Hällefors historia och nutid. Det blev ju om inte annat konstaterat när kommunen blev ett finskt förvaltningsområde för några år sedan, säger Osmo Holappa.
Aita Hyvärinen, Södertälje:
– Vi är 27 stycken som har åkt hit med buss från Södertälje. Finnstigen har vi hört talas om och det är roligt att komma hit och se det här med egna ögon.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Anna Jurvakainen, Kumla:
– Jag ska vara med och sjunga på musikalen och så har jag skrivit texterna till sångerna. Det är andra gången jag är här och det är ett jättefint område särskilt när solen skiner.
Pentti Nimell, Köping:
– För mig är det en gammal vana att vara med på Finnstigens dag. Det har jag varit nästan sedan det började. Finnstigen har verkligen utvecklats med nya inslag.
Kimmi Kananen, Kumla:
– Jag ska vara med på musikalen som Simon Finnes barn. Det är andra året för mig och jag tycker det är jätteroligt att vara här på Finnstigen.
Rita Vallius, Västerås:
– Jag har kommit hit för att uppleva Finnstigens dag med allt vad det innebär. Det är mat, musik och finsk historia och tankarna går tillbaka till hur det har varit en gång i tiden.
Anita Ailasniemi, Storfors:
– Jag är nyfiken och vill uppleva området. Också ser jag fram emot att få höra musikalen och få umgås med andra människor i den vackra naturen.