1. Boys i SVT Play. Två killar i själva epicentrum av den föränderliga mansrollen, som irrar runt i jakt på en sexuell identitet på samma sätt som tjejer gjort i decennier av populärkultur.
2. Relationsinstitutet. Ett nybildat svenskt institut (!) för att samla till en diskussion om tvåsamhet, sex och relationer för att kunna nedmontera gamla låsta kategorier.
3. Tidigare i somras gav Martin Luuk ut sin debutroman Gud har för mycket tid (Natur och Kultur). En berättelse om barndomskamraterna Johanna och Gabriella som ingår en pakt för att bryta med normsamhället – två urstarka individer som testar gränser och känner sig fria i sin kvinnlighet – samtidigt som det runtomkring dem figurerar en rad män i total kris med sin manliga sexualitet. Exempelvis den före detta överbefälhavaren som vill uppleva en kvinnlig orgasm och sedan dö, och som låter operera in en vaginaattrapp som han stimulerar med elektricitet. Eller ”autoerotikens fader”, som leder en masturbatoristisk sekt eftersom han insett att grunden till alla konflikter är heteromännens kamp om erotik med kvinnor.
Martin Luuk, existerar det jämlika samlaget överhuvudtaget?
– Bra fråga! Den här karaktären i boken, som börjar predika onani i-stället, tror ju inte det. Och jag tror att det finns en poäng där, att man kan se livet på det sättet, samtidigt som det också finns en risk att man då låser in sig. Om man eftersträvar demokrati, rättvisa och jämlikhet i alla ögonblick blir det nog svårt att leva.
Tror du att autoerotik är nyckeln till framgång?
– Nja, i verkligheten tror jag nog att det leder till håriga knogar.
Du redogör annars i boken för att den här jämställdheten som vi håller på med – inkvoterade chefer, delad föräldraledighet och så vidare – egentligen bara är en chimär eftersom den bygger på strukturer som män skapat. Kan sann jämlikhet bara uppnås om vi slopar manlig rösträtt, som en av dina karaktärer hävdar?
– Jag gillar kvotering, men alternativet, att förbjuda manlig rösträtt helt och se hur världen skulle utvecklas på några decennier, vore ju en intressant idé. Om man ska vara realist är det kanske svårt att genomföra i praktiken, men jag tycker om tankar på utopier och möjligheter till stora förändringar, vilket man kan göra i romaner.
Hur ska man ta sig ur det binära samhället då?
– Jag tror att alla på ett sätt gillar det inrutade och inlåsta, samtidigt som alla också vill hoppa ur lådan och smälla av fyrverkerierna. Det är i den konflikten som det intressanta sker i människor, men det är svårt att se någon generallösning.
Snarare än att kvinnan skapades av Adams revben menar berättarrösten i boken att män uppstod ur kvinnans avföring. Är det jobbigt att tillhöra det manliga släktet tycker du?
– Det är ju en jäkla räkmacka, det vet du ju själv, vi får göra vad vi vill. Jag är väldigt uttråkad på män, jag tycker att vi har haft alldeles för mycket att säga till om allt för länge och har nog bidragit till att mycket är ganska fyrkantigt och tråkigt idag. Och när jag säger så märker jag att jag har ett slags utopisk dröm om att allt skulle kunna vara annorlunda, och det är inte säkert, men jag tycker att det är värt att testa i alla fall.