– Jag är med i filmstudion och tänkte att vi kunde göra ett integrationsprojekt i samband med filmvisningarna, säger Gunvor Jansson.
När ETC Bergslagen besöker filmstudion visas filmen Timbuktu som handlar hur islamistiska extremister tagit över huvudstaden i det afrikanska landet Mali och infört sharialagar där. Filmen Oscarsnominerades i år och är gjord av Afrikas mest framgångsrike regissör Abderrahmane Sissakos. Det är omöjligt att inte bli tagen av alla öden som skildras i Timbuktu.
– Filmen var svår och tung med mycket död och alla förbud som de nya härskarna införde, som mot fotboll och musik. Men vi har fått mycket att prata om nu efter filmen, säger Daniar Amirdenov.
Film kan vara ögonöppnare
I vanliga fall sker diskussionerna dagen efter att filmen visats men denna gång var det annorlunda.
– Vi beslutade oss för att ta samtalen direkt efter filmen eftersom den säkert startar många funderingar och det är bra att släppa ut dem bland vänner och samtidigt öva på att prata svenska, säger Mats Eriksson på Lindesbergs filmstudio.
Han förklarar att deltagarna gör sitt bästa för att göra sig förstådda på svenska men att språket inte alltid räcker till. Då blir det engelska eller så söks de rätta orden på Google translate i mobilerna. Denna kväll blev det samtal om ifall filmen visade den rätta bilden av islam.
– Islam säger att man inte ska skada någon men filmen visar tyvärr kriminella som i islams namn bryter helt mot religionen, säger Ayham Alshara.
– Vi har verkligen fått något att prata om, det händer i Syrien och i andra länder. Jag tror att filmen kan vara en ögonöppnare för vissa, säger Firdas Metan.
De fem deltagarna som var med denna kväll kommer från Syrien, Kazakstan och Eritrea. Att ha diskussionen direkt efter filmen i foajén istället för dagen efter på Masugnen var något de gillade.
– På SFI är det inga svenskar men här utanför biosalongen är det fullt av svenskar. Det är jätteroligt att träffa svenskar och prata med dem, säger John Habtu.
Mer svensk film
Ett önskemål från deltagarna är att filmstudion skulle visa mer svenska filmer så att de även fick höra språket talas från bioduken. Mats Eriksson från filmstudion förklarar att det är medlemmarna som röstar fram vilka filmer som ska visas men att nästa film är svensk, Intermezzo, med Ingrid Bergman från 1936, vilket väcker entusiasm i gruppen.
– Det är bra att vi får se filmer från olika kulturer, vi kommer själva från olika delar av världen och tycker olika, men det gör också att det blir liv i samtalen, säger Zukhra Mukadamova.
Timbuktu väckte starka känslor med scener som den där fyra ungdomar straffades för att ha sjungit i en lägenhet tillsammans, med 40 piskrapp för sången och ytterligare 40 piskrapp för att de varit tillsammans utan att vara bröder eller systrar. Recensenten Rosmari Södergren skrev efter den svenska premiären: ”Jag skulle vilja uppmana varenda en som inte förstår varför det är en mänsklig plikt att ta emot flyktingar att se den här filmen. Att få sitt liv söndertrasat och tvingas fly för sitt liv, för att det inte är tillåtet att vara människa längre – det kan drabba vem som helst.”