– Sedan fick alla som ville skicka in ett ansökningsbrev där vi berättade om oss själva. Tolv stycken valdes ut att vara med, säger Agnes Hagsér.
Hon och Stella Stenfeldt gick båda på Guldhedsskolan och Zelma Lundeström gick på Kunskapsskolan.
– Det var nog tanken att vi skulle komma från olika skolor och vara lite olika som personer, säger Stella.
”En surrealistisk skolkritisk film”
De visste från början inte så mycket mer än att de skulle göra en film ihop med dokumentärfilmaren Tomas Haglund. Idéer spånades, någon ville göra en actionfilm, ursprungstanken från sektor utbildning som låg bakom projektet var en utbildningsfilm, men till slut landade det i en spelfilm kring betygshets. Eller ”en smått surrealistisk skolkritisk film” som de själva benämner den i informationstexten.
– Tomas var handledare och såg till att vi fick saker gjorda. Men vi fick bestämma väldigt mycket kring filmen och handlingen själva, säger Zelma.
Finns på Youtube
Tjejerna berättar att de redan efter första dagen hade en ganska färdig idé. Den kom från en tecknad bild som någon av de tolv la upp i deras gemensamma Facebook-tråd. Bilden föreställer en rad olika djur, som en elefant, en guldfisk, en apa med flera. Längst fram sitter en lärare som säger att för att få ett rättvist resultat så ska de alla göra samma test, nämligen klättra upp i ett träd.
– Man kan säga att filmen handlar om en helt vanlig skoldag för tre ungdomar som har helt olika förutsättningar och hemmiljö, säger Agnes.
Filmen ligger redan uppe på Youtube och på ABF:s videosida Play. Men Tomas Haglund vill ta den längre än så.
– Jag tycker ju att de säger en del så pass viktiga saker i filmen som absolut överskuggar eventuella brister. Men jag tycker även att den är förbaskat snygg för att vara deras första film.
Hoppas nå politiker
Han har skickat runt filmen till en del kortfilmsfestivaler och i veckan visas den på Götaplatsen under en utställning kring ungdomars kultur. Den finns även med på utställningen Urbanum på Stadsmuseet.
– Att den ligger på youtube och så där ligger ju nära till hands för ungdomarna. Men jag är lite mer konservativ än så och vill gärna att filmen ska visas på bioduk, säger Tomas.
Tjejerna själva skulle gärna se att filmen visas för politiker och beslutsfattare inom skola och utbildning.
– Vi har precis gått klart nio år i grundskola och vi vet mer än politikerna om hur det faktiskt är i skolan och den press man lever under, säger Agnes Hagsér.