BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Situationen när det gäller mänskliga rättigheter har kraftigt försämrats på bara några år. Efter en lång tid när förhållandena har gått framåt på många platser i världen har den ekonomiska och politiska situationen lett till att det nu återigen ser mörkare ut, säger Gabriel Stein, kommunikationschef för Raoul Wallenberg-institutet.
Genom att arrangera en festival för filmer som på olika sätt belyser frågor som rör mänskliga rättigheter vill arrangören få igång en diskussion.
– Vi vill nå ut till en bredare publik än annars. Tanken är också att få igång samtal när man utgår från kulturella upplevelser, som genom filmvisning, säger Gabrial Stein.
På två platser i landet
Förra årets festival gjordes i mindre skala och sågs som en pilotstudie. När festivalen nu kommer igen så sker det på två platser i landet.
– Vi har motsvarande festival i Stockholm. Där visas samma filmer samma helg. I anslutning till filmerna är olika gäster inbjudna för att presentera filmerna och leda samtalen kring dem, förklarar Gabriel Stein.
Spelfilmen Loving, som handlar om ett par som hittar varandra över rasgränsen i 1960-talets USA. Filmen har uppmärksammats i ursprungslandet men kommer i Sverige bara visas i samband med filmfestivalen.
I Lund kommer Dennis Parker, ordförande för American Civil Liberties Union Racial Justice Program, att tala i anslutning till visningen.
– Hans organisation hör till dem som starkast har kritiserat Donald Trumps förslag till åtgärder. När presidenten fattade sitt första beslut om inresekontroll så samlade organisationen in mer pengar under en helg än vad de hade gjort under hela föregående år, berättar Gabriel Stein.
Kriminalitet och diskriminering
En av festivalens andra spelfilmer är Ma´Rosa, som handlar om knarkhandel och kriminalitet på Filippinerna. Även den får i och med det Sverigepremiär.
Mer uppmärksammad är Sameblod, en spelfilm som tar upp diskrimineringen av samer i Sverige. I anslutning till den visningen blir det en paneldebatt där Majvor Massa Eriksson och hennes dotter Helena Dådring deltar. Majvor Massa Eriksson, som är ordförande för Samer i syd, skickades som sjuåring till sameskola och har alltså själv upplevt en del av den diskriminering som filmen skildrar.
Årets festival innehåller också två filmer för barn i åldern 10–12 år. En av dem är The world of us som är inspelad i Sydkorea.
– Den handlar om mobbning, som är ett ämne som många kanske inte förknippar med mänskliga rättigheter. Men att inte behöva bli utsatt för mobbning är en av våra grundläggande rättigheter, säger Gabriel Stein.
Festivalen pågår den 31 mars till den 2 april. Filmerna visas på Kino i Lund.