– Vi kom på för några år sedan att vi skulle samla alla filmerna i ett retrospektiv och visa dem tillsammans. Nu hände det plötsligt, så vi har legat i som illrar för få ihop det här, säger Pontus Hjorthén.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
På sina filmer står han namngiven som Carl Pontus Hjorthén, men hävdar att ”så där märk-värdig är jag inte egentligen. Det var något jag fick för mig”.
För några år sedan fick han i uppdrag av ett EU-projekt kallat Utveckling nordost att göra kortfilmer om människor i nordöstra Göteborg.
– En av dem jag hittade och råkade se var Sagal. Då var det bara direkt så här ... Jag kan inte riktigt säga vad det var. Men det var en överraskande kombination av hur hon var och hur hon såg ut, boxningen och Hjällbo med sin intressanta historia.
Han har alltid varit svag för boxningsfilmer och det underdog-perspektivet de ofta kommer i.
– Och att hon dessutom var en ung tjej med slöja och stora ambitioner gjorde inte saken sämre.
Sagal Husseins ambitioner innefattade bland annat att bli SM-mästare i boxning och studera till läkare. Europas Brasilia handlar om hennes resa, där hon uppfyller bägge de målen.
Av kortfilmerna som gjordes då var det just Sagal Hussein som lockade Pontus att göra en längre dokumentär. Och hon själv var med på noterna.
– Jag bara tänkte ”Okej”. Jag tyckte det var kul att göra den första, kortare, filmen, säger Sagal Hussein, över Skype från staden Iasi i Rumänien.
Där bor hon sedan fyra år tillbaka och pluggar på läkarlinjen. Seniorguldet i boxning tog hon hem redan 2014, så filmen -spänner över en lång tidsperiod.
– Vi filmade mest tills jag började plugga i Rumänien. Men första året jag sökte så kom jag inte in. Och då ändrar även filmen riktning lite. Det året började jag träna mycket hårdare, inför SM och så.
Blev mindre bråkig
Angered Boxing Club har utsetts till Sveriges bästa boxningsklubb 22 gånger och Sagal Hussein själv menar att sporten och klubben har betytt otroligt mycket.
– Jag hade svårt med skolan och disciplinen. Jag bråkade -jättemycket med lärare och andra elever. Men så fort jag började med boxning så blev det en ändring. Jag pluggade bättre, hade bättre koll och bråkade inte så mycket.
Hon jämför hur de nötte -moment efter moment, eller sprang varv efter varv, hela tiden bara koncentrerandes på ett till, med studerandet.
– Jag tänkte likadant när jag satt i klassrummet och -kanske höll på med matte. Bara en sida till. Bara en sida till. Samma mentalitet, säger hon.
Tidigare hade hon prövat en massa sporter. Handboll, fotboll och annat. Med en viss dos ironi i hur det gick till så var det -hennes mamma som fick henne att börja med boxningen.
– Jag bråkade mycket när jag var liten. Men när jag blev lite äldre så började jag få stryk av killar. När jag kom hem så sa min mamma att antingen får du lära dig att försvara dig, eller så får du sluta. Och hon trodde väl att jag skulle säga att jag skulle sluta, skrattar Sagal Hussein.
I Rumänien hamnade hon mest för att andra hon känner hade pluggat där. Mycket av undervisningen är på engelska, men då få övriga, till exempel på nya boxningsklubben, pratar annat än rumänska fick hon lära sig snabbt.
– Sagal är helt otroligt bra på språk. Hon lär sig ett språk på ett år, inflikar Pontus Hussein.
Hon pratar även flytande -somaliska, svenska, engelska och lite franska.
Handlar också om stadsdelen
Europas Brasilia handlar lika mycket om stadsdelen Hjällbo.
– Jag är så jävla trött på den delade staden och att folk inte kan blandas. Det är precis lika mycket en film om Hjällbo och de kring 55 år som gått sedan man byggde Hjällbo och Sagal på något sätt syntesen av hela -historien, säger Pontus Hjorthén.
Hjällbo var ett av de första nya områdena i Angered och ett av de första i hela miljonprogram-met. Första spadtaget togs av Torsten Henriksson, Social-demokraternas starke man i Göteborg på den tiden, 1965.
– Hjällbo var ju verkligen ”the shit” då. Världens moder-naste bostadsområde med sop-nedkast, tvättstugor och allt som vi blev vana vid sen. Det var helt nytt då och Hjällbo var ett slags experimentområde.
När miljonprogrammet drog igång så drev Torsten Henriksson- igenom tanken på en ny stad i anknytning till Göteborg.
– Han var en legendarisk sossegubbe. Tänk Göran Johansson på 60–70-talet. Det var meningen att det här skulle bli en ny stad. Den skulle sitta ihop med Göteborg genom kommunikationer, men vara en ny, helmodern stad. Och en av förebilderna var Brasilia.
Just då växte Göteborg så det knakade och planerna var grandiosa.
– Men man hann bara bygga en fjärdedel av det som var tänkt. Sedan kom industrikris och massa annat så planerna gjordes aldrig klart. Stället blev det öar ute i skogen av de här förorterna.
Har grävt i tv-arkiven
Brasilia är Brasiliens huvudstad, men olikt de flesta andra städer så är den helt planerad, i stället för framväxt. Staden invigdes formellt 1960.
Parallellt med Sagal Husseins historia så går Europas Brasilia igenom vad som sedan hände med Hjällbo fram till våra dagar. Pontus Hjorthén har grävt djupt i film- och tv-arkiven.
Huvudrollsinnehavaren själv, Sagal Hussein, går i dag fjärde året på läkar-linjen. Tre år efter SM-guldet är hon på mållinjen av att uppnå även det målet. Och boxningen finns kvar, även om det inte riktigt varit på samma nivå.
– Träningen har gått ner lite nu. Andra året på skolan var rätt tufft, så då fick det stå tillbaka lite. Men mitt mål är att börja träna och köra matcher igen. Jag känner fortfarande att jag vill komma tillbaka till boxningen, säger hon.