BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
– Film och serier är en stor del av människors vardag så det är viktigt att man inte bara får ta del av mäns perspektiv och berättelser, säger Stephanie Thögersen.
Kräver ursäkt
Hon tycker att en filmfestival är ett effektivt och konkret sätt att visa publiken att det finns många filmer av kvinnliga filmskapare.
Själv ser hon fram emot den bulgariska thrillern Glory om en enkel järnvägsarbetare som blir indragen i en politisk konflikt och dokumentären The Apology om asiatiska flickor som tvingades bli sexslavar åt japanska soldater och nu 70 år senare kräver en ursäkt.
– Trots att de åldrade kvinnorna varit med om fruktansvärda saker är de fulla av humor och värme. Det är en positiv kampfilm, säger hon.
Våld och katter
Under de fyra festivaldagarna kan besökarna se filmer om allt ifrån våldsamma ungdomar till turkiska katter och amerikanska krigsveteraner.
Temat för årets festival är nordisk film så det blir bland annat filmer från Island och Finland. På fredagen ordnar de även ett panelsamtal om hur man kan öka jämställdheten inom filmutbudet i Norden.
– Män har ju traditionellt sett stått för filmberättandet, och mannen är fortfarande norm för vad som ses som allmängiltigt intressant för den breda publiken. Filmer av och om kvinnor anses vara smalare och får inte lika stor spridning, säger hon.
Inte bara feminister
Stephanie Thögersen hoppas att festivalen inte bara kommer nå ut till feminister utan till alla som gillar film.
Förutom att önska besökarna starka filmupplevelser hoppas hon att de ska få upp ögonen för filmskapare vars filmer inte brukar hamna på den vanliga biorepertoaren.
– Förhoppningsvis kan festivalen få fler att ifrågasätta den stora ojämställdheten och skapa en större efterfrågan på filmer gjorda av kvinnor, säger hon.