– Jonas hade köpt en tröja på Emporia. Det fick oss att börja tänka på vad som skulle hända om creepers kom ut i verkligheten och invaderade Emporia för att spränga det i luften, säger Erik Lindström.
BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Engagerar dem fortfarande
Resultatet blev en film med animerade figurer mot en fond av verkliga fotografier. Berättelsen inleds med att de gröna fientliga figurerna creepers slipper ut ur en pojkes mobil, och börjar härja och döda på köpcentret. I media presenteras det hela som en terrorattack. Den enda som förstår vad det verkligen handlar om och som därför kan rädda världen är pojken, vars trasiga mobil var det som startade det hela.
När ETC Malmö träffar Jonas Murray och Erik Lindström har det gått ett år sedan de gjorde filmen. Men pojkarnas fantasier kring handlingen engagerar dem fortfarande och de börjar snabbt utbyta tankar kring episoder i filmen.
”Det ser lätt ut att göra film”
En lärdom som de två unga filmarna har gjort är att det tar tid att göra film. Kursen de gick var på en timme i veckan, och det tog dem ett år att få ihop den knappt fyra minuter långa filmen.
– Det ser lätt ut att göra film, men det är det inte. Det tar mycket längre tid än man tror, säger Jonas Murray.
Skaparna av ”Creepers på Emporia” arbetade fram sitt manus, scen för scen. De slutförde det tidskrävande arbetet med att få alla moment – inklusive rätt ljud – på plats.
– Det är lätt att få barn att börja göra film, men för att de ska nå ända fram krävs det mycket uthållighet, säger Mia Hulterstam, filmpedagog på Eslövs kulturskola.
Se sina filmer i ett större sammanhang
Eslövs kulturskola kunde dessutom räkna hem ännu ett pris på årets filmfestival, där även andrapriset gick till en av deras elever, William Fidler som har gjort ”Drakens problem”. En förklaring till den dubbla framgången är enligt Mia Hulterstam att skicka in så många alster som möjligt.
– Det krävs en del arbete från lärarnas sida för att skicka in, vilket gör att en del lärare kanske tvekar. Men jag ser det som viktigt att eleverna får chansen att möta en publik och se sina filmer i ett större sammanhang, säger hon.
Priset som Jonas Murray och Erik Lindström fick har donerats till skolan där det nu kan bli starten för en samling som förhoppningsvis ska växa.
Mer intresserad av skådespeleri
Sedan filmen blev klar har det hänt en del i bådas liv. Jonas Murray har flyttat och bytt skola. I samband med det har filmintresset dalat något. Erik Lindström går kvar på skolan i Eslöv där de möttes. Han är också fortsatt elev på kulturskolans filmkurs, men har där delvis svängt från att mest intressera sig för animerade filmer till att framför allt vilja göra spelfilm.
– Jag har blivit mer intresserad av skådespeleri, säger han.
För filmarna väntar nu sommarlov. Erik Lindström ser fram emot att möta familjens nya medlem, som är en kattunge. Jonas Murray ska bland annat gå en fotokurs.
– Jag känner att jag har en sorts sinne för det, säger han.