BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8
Samma år uppdagades även att polisen hade mörkat sexövergrepp på Ungdomsfestivalen We are Sthlm. 2016 går därmed till historien som det år då sexualbrotten på festivalerna kom upp till ytan.
Skärpt trygghetsarbete
När det nu är dags för festivalsommar igen finns vetskapen om detta med bland arrangörerna.
Den ökade uppmärksamheten, medvetenheten och debatten kring frågorna har skapat en trend bland svenska festivaler att skärpa arbetet kring trygghet och säkerhet. I Borlänge har festivalen Peace and Love precis dragit igång.
– Det blev ett fokus på sexuellt ofredande för två-tre år sedan och det var även mycket diskussion i fjol inom festivalsverige. Givetvis är varje sådan händelse förfärlig, på ren svenska. Samtidigt är festivalområdet en del av det övriga samhället. Festivalområdet är ingen frizon för brott, det är en spegel av övriga samhället, men vi försöker undvika det så mycket det går, säger Perra Lundqvist, säkerhetsansvarig på Peace and Love.
Vad innebär det i praktiken?
– Förutom vår egen säkerhetsorganisation har vi externa samarbetsgrupper såsom ungdomsmottagning, ordningsvakter, polis, kvinnojourer och fältassistenter. Som en ny åtgärd i år har vi rörlig kamerabevakning på området som även filmar publikhaven. Det talar vi tydligt om att vi gör och vi hoppas därmed att den som tänkt göra någonting dumt tänker om, säger Perra Lundqvist, säkerhetsansvarig på Peace and Love.
Inget isolerat problem
Samtidigt som frågan om sexövergrepp är särskild uppmärk-sammad i samband med festivalsommaren är det ett problem som är långt ifrån isolerat till stora musikarrangemang. Var femte elev i årskurs tre på gymnasiet har blivit utsatt för sexuella övergrepp någon eller flera gånger under sin uppväxt.
– Det sker överallt. Men mediernas uppmärksamhet kring just festivaler behövdes och behövs, eftersom festival-arrangörerna gjort mycket efter det. Vårt arbete stannar heller inte där, utan vi fortsätter att prata om finlandsfärjor, klubbar, skolor, personalfester och så vidare, säger Lisen Andréasson Florman, grundare av -Nattskiftet.
Nattskiftet arbetar sedan 2014 med för att alla ska kunna känna sig trygga i natten, både genom att finnas på plats på festivaler med ”nattkompisar” och genom att försöka få till attitydförändringar på sikt. De använder begreppet ”urban allemansrätt” för att beskriva sin målsättning.
– Vi behöver visa civilkurage och bli bättre på att backa varandra i den urbana natten för att göra den tillgänglig för alla, säger Lisen Andréasson Florman.
Mobiliserar 200 personer
I Östersund går Storsjöyran av stapeln senare i juli. Liksom i Borlänge bestämde sig arrangörerna för att agera efter de uppmärksammade fallen 2016.
– Arbetet med sexuella ofredanden förstärktes våren 2016. Vi arbetar tillsammans med myndigheter, organisationer och frivilliggrupper fokuseras på vaksamhet mot sexuella övergrepp. Tillsammans räknar vi med att dessa organisationer mobiliserar närmare 200 personer som finns på och utanför festivalområdet. All vår egen personal kommer utbildas kring hur de ska förebygga sexuella ofredanden och agera om sådana uppstår, säger festivalchefen Stefan Kauppi.
På kvinnojouren i Östersund är de förbereda på att övergrepp kan komma att ske under festivalen, där jouren kommer att dela ut foldrar med kontaktuppgifter.
– Jag tror att kvinnor är medvetna om rätten till sin egen kropp i dag, så att antalet anmälningar från festivalerna har ökat är positivt, men det finns fortfarande ett jättestort mörkertal. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att den farligaste platsen är i hemmet, säger Sara Eriksson, kvinnofridsrådgivare i Östersund.
Statement festival
När: 31 augusti–1 september
Var: Bananpiren, Göteborg
l En festival som arrangeras som en reaktion mot sexuella övergrepp med akter som Frida Hyvönen, Cleo och Loreen. De skriver själva att:
”På musikfestivaler ska alla kunna känna sig trygga. Låter som en självklarhet, eller hur? Men år efter år har övergreppen på musikfestivaler visat på motsatsen. På Statement Festival är trygghet en självklarhet och nu arrangerar vi en musikfestival helt fri från cis-män, i såväl publik som på artistlistan.”
Urkult
När: 2–4 augusti
Var: Näsåker, Sollefteå
l Under tre festivaldagar kommer människor, musik och kultur från olika delar av världen till byn Näsåker, vackert belägen vid den ståtliga Nämforsen i Ångermanälven. På scenen står allt från folkmusikerna Trolska Polska till popartisten Beatrice Eli.
Way out west
När: 9–11 augusti
Var: Slottsskogen, Göteborg
l Way Out West har i tolv år fyllt Göteborg och Slottsskogen med musik, fest och kultur i dagarna tre. I år bjuder festivalen på storheter som Kendrick Lamar, Patti Smith och Iggy Pop.
Öland roots
När: 12–14 juli
Var: Mörbylånga, Öland
l Den stora reggaefestivalen på den lilla ön firar i år femtonårsjubileum. På scenen detta år står bland annat Syster Sol, Maxida Märak och Helt off ft. Timbuktu.
Queens of pop
När: 27 juli och 3 augusti
Var: Helsingborg och Uppsala
l En färsk endagsfestival med två datum, i två olika städer. Idén är, precis som namnet vittnar om, att besökarna ska få njuta av musik från popdrottningar, såsom Icona Pop, Zara Larsson och Janice.
Inspirationsfestivalen
När: 13–15 juli
Var: Skattungbyn, Dalarna.
l den lilla festivalen i den lilla byn i Orsa går av stapeln för 11:e gången. Workshops, föreläsningar och konserter förgyller bygden i dagarna tre. Nyktert, barnvänligt, dansvänligt, jamvänligt är ledorden.