– 2014 var det en minifestival på Frilagret. Då var jag med som volontär, säger Malin Johansson när hon och Isabel Lagos tar emot i Gathenhielmska huset vid Stigbergstorget.
Att de hamnat där är en historia i sig själv. Det gamla trähuset, byggt i karolinsk- eller senbarockstil någon gång på 1740-talet, blev 1964 Sveriges första byggnadsminnesförklarade hus.
Gathenhielmska huset ägs av kommunen men inhyste tills nyligen endast det hemliga Ordenssällskapet W.F, tidigare Wänskapsförbundet, som samlas där.
– När jag flyttade hit till Göteborg så gick jag hit och knackade på då jag tycker att det är så spännande med sådana här gamla hus. Och jag föreslog att de skulle ha lite kultur här också, säger Isabel Lagos.
Flyttade med möjligheten
Isabel Lagos har varit med och arrangerat Edinburgh Fringe Festival i nio år. Hennes cv är fullspäckat med teatrar, musikaler och operaföreställningar som hon regisserat och producerat. Hon har utvecklat teaterscener och arbetat som pedagog inom samma ämnen.
Kort och gott en multikulturmänniska.
– Redan i Edinburgh fick jag besök av Göteborg & Co som ville kolla in hur fringe fungerade. När det sedan uppstod en möjlighet att anordna här så valde jag att flytta till Göteborg, säger Isabel Lagos.
Kollektivt och ideellt
Fringe är ett gräsrotsfenomen som skulle vara svårt för någon institution att arrangera. Det ligger i yttringens natur med samverkan mellan aktörer och det kollektiva och ideella är viktiga ingredienser.
– Det är viktigt att uppmärksamma hur mycket det går att göra tillsammans. Det är inte vi som är fringe utan just det som skapas tillsammans, säger Isabel Lagos.
– Det är ett så opretentiöst sätt att producera kultur, och det var det som lockade mig, fortsätter Malin Johansson.
En del av festivalen, som invigningskonstverket ”melting structure”, dansföreställningar i hallen och andra verk som performance, kommer att kretsa kring huset. Ordenssällskapet WF är med på noterna.
– Det är ju lite speciellt, men fint att de är med. För dem är det jätteviktigt att vi har respekt för huset. Men de är glada att det finns en grupp här nu som kan öppna upp huset utåt och visa upp det. Det kan de ju inte göra själva då de är ett hemligt sällskap, säger Isabel Lagos.
Andra delar av festivalen kommer att kretsa främst kring Majorna. Ungefär 50 akter med över 120 föreställningar kommer at stå på de 15 scenerna spridda över tio spelplatser. Då det är just fringe vill arrangörerna inte göra något slags urval av konstnärer eller artister utan allt och alla är välkomna. Men där ställde antalet intresseanmälningar till det.
– Vi fick in kring 530 ansökningar, så vi blev helt chockade. I och med att vi är med i nätverket Nordic fringe network så har det varit helt explosionsartat.
Lottades i kategorier
Först bestämdes att alla Göteborgsakter skulle få en plats. Sedan fick de helt enkelt låta slumpen avgöra resten.
– Vi har ju inte de resurserna. Förra året gick det rätt jämt upp med hur många som ville vara med och hur mycket plats vi hade. Men i år fick vi helt enkelt lotta, säger Malin Johansson.
Det gjordes inom olika kategorier som barn, komedi, konst med mera för att få spridning.
Higab är med och samarbetar kring de verk som berör Gathenhielmska huset och Gothenburg Fringe Festival har även samarbete och stöd från kommunen och Studiefrämjandet. Samarbete sker i olika former med Teater Trixter, Kulturtemplet, Frilagret och många andra.