– Vi har haft mycket att säga till om. Det är vi som har bestämt vilka författare som ska vara med, när de ska framträda och vad som ska hända mellan de olika programpunkterna, säger Tove Edling, som med sina 18 år är äldst i gruppen.
Finputsar slutdetaljerna
När ungdomsgruppen och de som ansvarar för festivalen träffades för en vecka sedan var det slutdetaljerna i programmet som skulle finputsas. Ungdomarna är schemalagda under kvällarna och diskussionen handlade bland annat om hur de skulle ta emot och presentera de författare vars framträdanden de ska ansvara för. Under tiden som de pratade vek de papperstranor, ett uppdrag de hade fått från festivalens scenograf som skulle ha dem som dekoration i lokalen.
Att alla åtta deltagare i gruppen är tjejer är inget som förvånade dem. För även om det finns killar som läser tror tjejerna i gruppen att böckerna inte spelar riktigt samma roll för dem.
– Det finns andra normer för killar, att de ska vara mer aktiva och så, säger Saga Tedenbrant, 15 år.
Fortfarande papper som gäller
De åtta tjejerna är alla bokläsare av stora mått. Trots dagens utbud av alternativa läsformer, som läsplattor och talböcker, är det fortfarande pappersböcker som de mest ägnar sig åt.
– Det är så mycket jobbigare att läsa på skärm, säger Saga Tedenbrant.
För projektledaren Kristian Wåhlin, som har varit delaktig i arbetet med festivalen sedan den startade, är annars den tekniska utvecklingen inom området den förändring som har varit mest slående.
– Även mycket små barn är tekniskt avancerade i dag, vilket påverkar deras läsvanor. När det gäller ungdomarna så är det mycket videobloggare och Youtube-stjärnor som de vill få hit. Diskussionerna i gruppen har då handlat om på vilket sätt Youtube-stjärnorna kan vara relevanta på en bokfestival, säger hon.
Bokslukande tonåringar har det kanske funnits så länge det har funnits böcker. Men det som särskiljer de som är unga i dag är, förutom det tekniska utbudet, att innehållet ofta är dystopier som kretsar kring tunga saker som jordens undergång.
”Ingen tilltro till samhället”
– På SO:n i skolan fick vi läsa en artikel om att vi kunde kallas generation K, efter Katniss i Hunger games. Det som utmärker oss skulle vara att vi inte har någon tilltro till samhället, säger Klara Persson, 15 år.
De som sitter runt bordet kan i rätt hög grad känna igen sig i den beskrivningen.
– Det är så lätt att få i sig nyheter, så vi ser nog mer av vad som händer i världen, säger Vilma Myrann Lavesson.
Till nya saker inom litteraturen som har kommit i och med den tekniska utvecklingen hör fanfiction, där unga fans skriver vidare på berättelser från böcker eller tv-serier och publicerar det på nätet.
– Det är enklarare att skriva fan fiction, där världen redan finns, än att hitta på något helt eget. Det är dessutom roligt. Du har en önskan om att något ska hända berättelsen – och så gör du så att det händer. Det är också kul att få höra alla andras teorier, säger Saga Tedenbrant.