BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Hon är en av fyra arrangörer som tagit initiativ till dagen. De är studenter och läser andra året på programmet Kultur, samhälle, mediegestaltning på Campus Norrköping. Arrangemanget ingår som en del i deras studier.
– Det började med att vi ville arrangera en klädbytardag. Vi behöver konsumera mer hållbart och lyfta de frågorna ännu mer. Men vi upptäckte att det redan fanns rätt många klädbytardagar i Norrköping så vi bestämde oss för att utöka och ordna en hållbarhetsfestival istället, säger Beatrice Schönmeier.
Utöver klädbytardagen omfattar den även en minimässa med lokala utställare, loppis, musik, föreläsare, mat och mingel. I första hand riktar sig festivalen till barnfamiljer, gymnasieungdomar och studenter. Fokus ligger alltså på minskad konsumtion och hållbarhet, detta slitna, luddiga och svårdefinierade begrepp. Under arbetets gång med festivalen har de fyra studenterna tänkt en hel del kring vad som egentligen menas med hållbarhet, och de har enats om en definition.
– Vi tolkar det som att det handlar om en nödvändig process med mål som leder till att miljöresurser och sociala system används bättre, håller bättre och används längre, och att allt främjar nytänkande och utveckling.
Peppande inspiration
De vill att hållbarhetsfestivalen ska präglas av peppande inspiration och glädje, inte pekpinnar och anklagelser.
– Det ska vara attraktivt och kul med hållbarhet. Och personligen tycker jag att det finns en tydlig trend och ett intresse i samhället för de här frågorna.
Läser tidningar
Beatrice Schönmeier är själv modeintresserad och läser tidningar som Elle och Plaza Kvinna.
– De har allt fler artiklar om hållbarhet inom modeindustrin och flera av de stora klädföretagen har ju också flera hållbara och miljövänliga kollektioner. Till och med min pojkvän och hans kompisar har börjat prata om sådana här frågor, det trodde jag aldrig att de skulle göra.
Som en följd av att de fyra studenterna valt att arrangera en hållbarhetsfestival följer de i sina studier även upp tankegångarna i två uppsatser. Två av dem har valt att analysera medierapporteringen om den svåra olyckan i en textilfabrik i Bangladesh 2013 då 1200 textilarbetare dog. De två andra gör analyser kring modeföretaget Filippa K:s hållbarhetspolicy.
Beatrice Schönmeier kan själv tänka sig att arbeta med hållbarhetsfrågor i någon form när hon är färdig med studierna.
– Det gäller nog mina tre studiekompisar också. Jag tror att det kommer bli så himla självklart om några år, både bland företag och individer att tänka mer hållbart. Fler och fler företag går mot en sådan linje, det kommer att bli konstigt att inte tänka så till slut. Och som konsument är man ju också människa, och då måste man ta ansvar.