– Vi tycker att det finns näst intill en krigsretorik i dag. Hur man upprustar från Nato och du kan läsa i till exempel DN om hotet från Ryssland och kriget i Syrien. Jag har alltid tänkt att fred är utrymme för kaos medan krig är kontroll och rädsla. Men det är bara mina bilder, så det ska bli intressant att se vad artisterna och fredsrörelserna kommer med, säger Mauritz Tistelö.
Dubbelgöken är nytillskott
Han arrangerar liksom tidigare år festivalen tillsammans med Gunnar Källström. Ett nytillskott i arrangörsgruppen är Dubbelgöken som tidigare har arrangerat visklubb.
– Dubbelgöken är fyra–fem stycken som har arrangerat i många år och är yngre än oss. Vi försöker hel tiden att bredda oss. Vi är väl en av de få festivaler som under våra fem år har haft i alla fall lika många kvinnor som män på scen. Vi försöker också långsamt att ta in andra språk och berättartraditioner än de svenska, säger Mauritz Tistelö.
– Fast engelskan klarar sig bra utan oss, konstaterar han.
Efter förra årets storsatsning har man dragit ner lite på repertoaren. Akterna är 14 stycken och till skillnad från tidigare år får varje artist
i stället mycket mer tid på scen.
Eventuellt överskott kommer att skänkas till Kvinnor för fred. Dessvärre brukar festivalen gå back ekonomiskt.
– Vi har ett litet gage, men folk bor på vandrarhem och hos kompisar och så där. Visorna finns i grunden men Göteborgs visfestival är inte Västerviks visfestival utan en lite knepigare och bångstyrigare visfestival. Vi har varje år haft ett tema och försökt ha bildkonst på back-drop och väggar och vi har också haft ljudkonst och performance, säger Mauritz Tistelö som konstaterar att visan gärna får innefatta både det traditionella och nuet.
Två gratiskonserter
På onsdag och torsdag bjuds det på två gratis konserter på Stadsbiblioteket. Fredag till lördag håller festivalen till på Musikens hus och där finns även ett gratis barnarrangemang. Hur många som kommer kan man aldrig så noga veta. Förköp finns, men det finns också god chans att få fatt i biljett i dörren.
– Det kanske kommer 150 personer. Då är hälften artisternas vänner och så, men det brukar bli trevligt. Jag tror att den traditionella vispubliken tycker att de inte vet vad som händer eller kanske hellre går till Kustens hus. Och de som inte tycker om visor kanske inte vill komma... Man håller sig till sina genrer i dag och vill veta vad man får, men vi vill vara en modig festival, säger Mauritz Tistelö.
Att välja en favorit i utbudet är svårt, men arrangörerna tror att åldersspannet kommer att skapa intressanta möten.
– Jag tycker att det är roligt att de äldre som Monica Törnell och Tore Berger, som har hållit på sedan 1970-talet, kommer och även yngre såsom Jenny Almsenius, Nanna Walderhaug och Skamvrån. Det som binder samman dem är berättandet, säger Mauritz Tistelö.