– Pojkarna är föräldralösa medan flickorna har en mamma som inte har ekonomiska möjligheter att ha kvar sina döttrar, säger Monica Foogde.
Monica bor i Filipstad men jobbar på ett gruppboende i Hällefors. I Filipstad träffade hon Mathilda Andersson som driver ett kafé där, men som bor i Hällefors. Mathilda arrenderar även sommarkaféet på Lindholmstorpet av Hällefors kommun.
– I morgon stänger vi för säsongen och jag erbjöd mig att i samband med det vara med att arrangera en festival för Nepal och barnhemmet, säger Mathilda Andersson.
Marken började skaka
Målet med festivalen är så klart att få in pengar till barnhemmet som drivs som en ideell förening här i Sverige. I Nepal finns en partner som är involverad i olika former av hjälpverksamhet men som inte hade något barnhem tidigare. Förra året skulle spaden sättas i jorden på tomten som köpts in för att bygga barnhemmet.
– Jag och Shiba Chaulagain, som han heter, grävde ner en symbolisk summa svenska och nepalesiska pengar i jorden för att välsigna marken så att barnhemmet skulle fungera bra när det väl blev färdigt, säger Monica Foogde.
Barnhemmet blev klart före den stora jordbävningen som drabbade Nepal i april i år. Monica var i Nepal vid tidpunkten och satt i en taxi med de fem barnen när marken under dem började skaka.
– Vi var på väg på en utflykt när jordbävningen slog till. Efter 30 sekunders jordbävning låg motorcyklar huller om buller på vägen medan vi klarade oss. Jag var tvungen att behålla lugnet för barnens skull. Barnhemmet klarade sig men vi sov ändå utomhus i tio nätter under en presenning av fruktan för nya skalv, säger Monica Foogde.
Mathilda Andersson har aldrig varit i Nepal men hon längtar dit.
– Jag vill få se barnhemmet som vi kämpar för och träffa barnen. Problemet för mig är att jag är egen företagare och inte kan ta ledigt utan att stänga verksamheten. Jag måste hitta en lämplig bagare som kan hoppa in för mig, men gör jag det så åker jag ner, säger Mathilda Andersson.
”Det bästa vore månadsgivare”
På festivalen i morgon kommer det att vara olika aktiviteter som ponnyridning, hoppborg och backluckeloppis samt musikunderhållning. Den håller på mellan 12.00–18.00 och alla pengar som festivalen inbringar går till barnhemmet i Nepal.
– Det bästa vore om vi kunde få månadsgivare som vill skänka en summa varje månad via autogiro. Målet för mig är att till slut få ihop 120 sådana som skänker 100 kronor i månaden. Det skulle bli 12 000 kronor i månaden och för den summan går barnhemmet runt, säger Monica Foogde.