BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
– Det är en väldigt ny sport, men den sprider sig snabbt över världen. Sportsligt är den väldigt spännande eftersom den är en kombination av lagsport och individuell sport, säger Ruben Wickenhäuser, spelare och ledare i Järnfalkarna.
Tre lag i Sverige
I Sverige finns än så länge bara tre juggerlag, men till Järnsvenskan kommer det 15 lag. De kommer från fem olika länder för att delta i turneringen. Bland annat kan man se lag från Tyskland och Irland.
– Det finns bara en juggerturnering i Sverige och för många är det attraktivt att komma hit till landsbygden och tävla. En del lag har varit här tidigare och de har rekommenderat turneringen till andra, därför kommer flera nya länder i år. Bland annat två lag från USA, säger Ruben Wickenhäuser.
Att Järnboås står värd för ett Juggerarrangemang beror på det lokala engagemanget i sporten. Ruben Wickenhäuser som bor i Järnboås är mannen som har tagit sporten till Sverige, han är grundare av Svenska Juggerförbundet och han leder laget Järnfalkarna i IF i Järnboås.
– Jag tog med sporten hit från Tyskland och Järnboås IF var väldigt intresserade och öppna för nya idéer. Därför kunde vi skapa det första Svenska laget här 2012, berättar han.
Sedan dess har fler lag kommit till i Sverige och flera turneringar har arrangerats i Örebro och Järnboås. Bland annat i samarbete med musikfestivalen Metallsvenskan. Även i år kommer sporten att visas upp under musikfestivalen i Örebro, men turneringen Järnsvenskan är i Järnboås den 5 juni.
Fest med musik och mat
Förutom juggerturneringen bjuder Järnsvenskan även på mängder av musik. Åtta band spelar i festivalområdet som ligger vid Järnboås bygdegård Finnsjöstrand.
– Eftersom vi har samarbetat mycket med Metallsvenskan har vi lite samma tema på musiken. Det är metallband från hela området som kommer att spela, säger Ruben Wickenhäuser.
Tanken med Järnsvenskan är att skapa en årligen återkommande tradition i bygden. Grillning och musik är därför viktiga ingredienser på Järnsvenskan, men själva sporten kommer inte att hamna i skymundan.
– Jag tror att vi kan få se en väldigt spännande tävling. Jag tycker att det ska bli extra kul att se hur lagen från USA och från Lettland spelar, säger Ruben Wickenhäuser.
Det är fri entré på evenemanget, så alla som är intresserade av sporten är välkomna. Besökare kan till och med få testa att svinga en pompa.
– Det är bara att komma fram och ställa frågor och så visar vi, säger Ruben Wickenhäuser.