BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS
Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0
Varje kurva blir åtta meter längre och på ett lopp som går över 2 140 meter blir det fyra kurvor, säger Anna Nordlund.
– Jag är jättenöjd med att han blev femma i sin debut, fortsätter hon.
V75 är travets elitserie. Det är serien där Sveriges bästa travhästar och kuskar möts. Tävlingarna tv-sänds på lördagar och varje tävlingsdag omsätter spelet över 100 miljoner kronor. Att Quantum Blues var med i Romme i lördags beror på att han har varit så framgångsrik tidigare i år.
– Han tävlade i klass II vilket är för hästar som har vunnit max
200 000 kronor.
Köpet var en slump
Hon köpte hästen av ren slump nere på Axvalla travbana utanför Skara för två och ett halvt år sedan. Han var liten och såg inte mycket ut för världen. Anna Nordlund gav 4 500 kronor och tanken var att Quantum Blues skulle bli sparringpartner till nordsvensken Knobben Skarpek som hon då tävlade med.
– Men han växte till sig och visade sig ha speed, uthållighet och en riktig vinnarskalle. Han vill verkligen vinna.
Knobben Skarek såldes på grund av knäproblem och i dag är det Quantum Blues som gäller för Anna och hennes stall Papillon i Hällefors. Hittills har han vunnit tre lopp i år, blivit två i två och trea i två, sammanlagt har han vunnit 162 950 kronor.
– Jag arbetar ju heltid inom vården och tränar mina hästar på fritiden efter arbetet. Det är så klart jättekul att det går bra för Quantum Blues. Den före detta sparringhästen är på väg att bli stjärna, säger Anna Nordlund.
Träningen består i att han körs med en tung Rockardsulky med breda dubbdäck som säkert väger tio gånger mer än en lätt tävlingssulky. Varannan dag blir det en runda på åtta kilometer. Den tunga träningen märks när det blir tävlingsdags.
– Skillnaden mellan den lätta tävlingssulkyn och den trögare träningssulkyn triggar igång honom och han vill iväg. Då blir han på hugget och har mycket spring i benen.
Bäst utan skor
Möjligtvis blir det en eller två starter till i november i år. Sedan väntar vintervila eftersom Quantum Blues springer bäst oskodd och att skor är obligatoriskt på tävlingarna under vintern mellan december till och med februari på grund av halkrisk på banan.
– Det bästa med Quantum Blues är att han aldrig galopperar. Svagheten är att han är lite rädd för startbilen och är som bäst när det i stället är voltstart. Han vill inte komma nära startbilens grindar vilket ju är ett slags handikapp eftersom det blir allt fler starter bakom startbil ju bättre lopp han kommer att delta i. Blir han bara van vid startbilen kan han bli ännu bättre, säger Anna Nordlund.