Bakom tidningen låg ett gäng studerande från Stockholms universitet, som samtliga var engagerade i en arbetsgrupp för kvinnliga studenter. Målet var att göra en tidning som ”använder det feministiska perspektivet för att spegla andra saker”.
Sedan dess har Bang fortsatt i samma anda. Men nu kan Bangs historia vara på väg att ta slut. Nyligen lanserade de kampanjen Rädda Bang – och minst 800 nya prenumeranter eller 200 000 kronor behövs.
– Vi har tappat för många prenumeranter. Ska vi kunna fortsätta måste fler läsa oss, säger Vian Tahir, chefredaktör för Bang.
Hon tror inte att tappet beror på att tidningen inte längre är angelägen, snarare menar hon att det handlar om att de har tappat förtroende bland sina läsare efter ett oväntat uppehåll i utgivningen förra året.
– Att det blev så var delvis en följd av arbetsmiljöproblem. Det finns en hel del som den dåvarande styrelsen kunde ha skött bättre, både internt och i kommunikationen utåt. Jag tror att förtroendet för Bang fick en törn, och det har visat sig i att en del prenumeranter lämnat oss, säger Vian Tahir.
Hitta nya läsare
Själv tog hon över som chefredaktör för ett år sedan. Hon har under den här tiden, tillsammans med den nya styrelsen och medarbetarna, jobbat med att förbättra arbetsmiljön samtidigt som tidningsutgivningen har fortsatt. Nu ligger fokus på att hitta nya läsare, och få de gamla att komma tillbaka.
– Bang har varit lite av en institution i det feministiska landskapet, men det är inget som bara rullar på av sig själv. Vi måste fortsätta vara relevanta, och vi måste vara det även för den yngre generationen feminister. De är vana vid en annan sorts mediekonsumtion, så det gör utmaningen ännu större.
Feministisk debatt idag förs ju på en mängd ställen, inte minst i sociala medier. Behövs Bang fortfarande då?
– Ja, absolut. Det finns ett värde i det långsamma som en kontrast till det snabba. Våra skribenter får möjlighet att fundera och resonera på ett annat sätt, vi ger en djupgående analys på aktuella debatter, samtidigt som vi ibland också kan vara först med en infallsvinkel.
Beroende av presstöd
Bang är dock inte den enda feministiska tidningen som har det tufft. Även Feministiskt perspektiv hotas av nedläggning. Tidningen har sedan starten 2010 varit webbaserad, och just det är en anledning till att det är svårt att överleva, menar Anna-Klara Bratt, chefredaktör.
– Ända sedan vi startade har det funnits planer på att göra om mediestödet så att det blir mer teknikneutralt. När senaste förslaget till nytt mediestöd kom i våras fanns ingenting om det med. För oss innebär det till exempel att vi inte kan få distributionsstöd, säger hon.
Till skillnad från Bang räknas Feministiskt perspektiv som en nyhetstidning, och har därför rätt till presstöd. Bang å sin sida är beroende av det statliga produktionsstöd som Kulturrådet delar ut till kulturtidskrifter. Men båda tidningarna är också beroende av intäkter från prenumeranter.
”Massiv högervåg”
Anna-Klara Bratt menar att det är särskilt svårt att ta betalt för en digital produkt.
– Just därför tycker jag att det är så obegripligt att mediestödet inte blev teknikneutralt. I en värld som är allt mer digital är det väldigt märkligt att en tidning ska tvingas tryckas på papper för att överleva, säger hon.
Men Anna-Klara Bratt tror inte bara att det är mediestödet som gör det svårt för de feministiska tidningarna. Hon menar att det är extra svårt att nå ut i en tid då feminismen attackeras från alla håll.
– Vi ser en global ultrakonservativ, antidemokratisk våg, och många av den vågens företrädare har tagit sikte på just feminismen. Det spelar ingen roll om vi pratar om Sverigedemokraterna eller om Trump, allt är enligt dem feminismens fel. Progressiva krafter pressas tillbaka. Den här massiva högervågen gör det tuffare för oss, säger hon.
Samtidigt är väl feminismen högst levande i Sverige just nu?
– Ja den är supervital! 2017 var ett revolutionens år skulle jag säga, med Metoo-rörelsen världen över. Men till exempel, i samband med att Donald Trump höll sitt installationstal samlades den största världsomspännande demonstrationen någonsin, men det blev ändå mest en notis av det. Det är fruktansvärt svårt för feminismen att komma igenom bruset. Men visst, vi har ett starkt stöd också. Det har vi sett nu sedan vi gått ut med hur svårt läget är.
Kan gynna feminismen
Vian Tahir håller till viss del med Anna-Klara Bratt, men tror också att högervågen kan gynna de feministiska tidningarna.
– Samhällsklimatet påverkar också oss som kulturtidskrift, men i en tid som präglas av konservatism, rasism och antifeminism, växer också motståndsrörelsen. Jag tror och hoppas att vi kommer se att det leder till ökat engagemang för feminismen, och att fler inser att Bang behövs, säger hon.
Både Feministiskt perspektiv och Bang har den senaste veckan vädjat om fler prenumeranter. Och det har också gett resultat. Men än vet varken Vian Tahir eller Anna-Klara Bratt hur det kommer att sluta.
– Det rullar in pengar, prenumeranter och stöduttalanden. Men ska vi fortsätta hålla samma utgivningstakt och göra lika mycket journalistik som vi gör nu behöver vi komma upp i en nivå på 2 000 prenumeranter, där är vi inte riktigt än, men jag har gott hopp om att vi ska klara det, säger Anna-Klara Bratt.
– Vi har sett ett jättestöd, och har nu fått in ungefär hälften av de prenumeranter vi behöver. Vi är inte i mål, men nu känns det ändå hoppfullt, säger Vian Tahir.