Bland nätverkets medlemmar finns både de som försörjer sig på sitt tecknande och de som inte hunnit etablerade eller har ritandet som en bisyssla. Dotterbolaget har tillsammans gett ut ett antal fanzines, det vill säga seriealbum som riktar sig till gruppens fans, och deltar även som grupp i olika sammanhang.
– Dotterbolaget har hunnit bli en viktig del i serievärlden och får ofta förfrågningar av olika slag. Det kan gälla att hålla workshops på skolor och bibliotek, delta på utställningar eller vara med på olika evenemang där de behöver någon som tecknar eller illustrerar, säger Charlotta Björck.
Ville börja ta mer plats
Charlotta Björck gick med i Dotterbolaget för ett år sedan och hör till de medlemmar som är aktiva på flera sätt, men som ännu inte har blivit publicerade. Hon tecknar mest under helgerna, då hon har tid. Bilderna publicerar hon på Instagram och i en blogg.
– Jag gillar den typen av forum där man får direkt respons av dem som tittar, säger hon.
Det hon berättar om i sina bilder beskriver hon som ”hela mitt liv”. Det som fick henne att kontakta Dotterbolaget och be att få gå med var lusten att börja ta mer plats.
– Jag fyller trettio nu och kände att det var dags för mig att börja ta mig ut mer med det jag gör, säger hon.
Tecknarkollegan Astrid Tolke går andra året på Serieskolan och drömmer om en framtid då hon ska kunna försörja sig på sitt tecknande. Hon ritar och skriver nu på sin första bok, som kretsar kring teman som tonårsliv och avfolkningen av landsbygden.
– Jag är inte så politisk som tecknare, utan mer inriktad på relationer och tycker om att arbeta med novell- och romanformen, säger hon.
Charlotta Björck och Astrid Tolke enas om att det under Dotterbolagets paraply finns utrymme för många olika typer av tecknare, så länge de ställer upp på kollektivets feministiska grundprinciper.
– Även om jag inte tecknar politiskt så finns det ändå ett budskap där under, säger Astrid Tolke.
Tvådelade festligheter
Att det var tio år sedan Dotterbolaget bildades har uppmärksammats i en nu avslutad utställning på Stadsbiblioteket i Malmö. Den stora festen hålls på lördag, den 31 oktober, och består av två delar. På dagen blir det en tecknarperformance på Galleri Slätten i Malmö.
– Vi kommer att vara där och teckna på plats under temat ”att teckna fult är fint”. Alla kommer kunna rita på varandras bilder, så det finns ingen möjlighet att försöka göra något snyggt av det, säger Charlotta Björck.
På kvällen fortsätter firandet på Tangopalatset med paneldebatt, musik, dans, bokbord och aktiviteter av olika slag. Båda evenemangen är öppna för allmänheten.